Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Saddam Hussein besöktes av Röda korset

Publicerat lördag 21 februari 2004 kl 17.02
Arkivfoto: Sabah Arar/PRB

Iraks fängslade diktator Saddam Hussein har i dag fått besök av Internationella Röda Korset. Två personer fick träffa Saddam för att bland annat kontrollera hans fysiska och mentala hälsa.

Efter över två månader som amerikansk krigsfånge har Saddam Hussein nu alltså fått det första besöket av Röda korset. Avsikten med besöket är i första hand att bedöma Saddams hälsa och hur han behandlas. Men några uppgifter om hur den forne diktatorn mår i dag lämnas inte ut. Bara att man fick tillräckligt med tid hos honom för kunna göra en korrekt bedömning. 

Betraktas som krigsfånge
När USA deklarerade att Saddam Hussein skall betraktas som krigsfånge innebar det också att Röda korset har rätt att, enligt Genèvekonventionen, granska hur han behandlas – att han inte utsätts för tortyr eller annan hårdhänt eller förödmjukande behandling, att hans mat och kläder och cellen håller godkänd standard och att han får den vård han behöver.

Röda korsets personal skall också ha möjlighet att ha ett enskilt samtal med honom. Att något sådant enskilt samtal ägde rum vid lördagens besök är inte bekräftat. Däremot avslöjas att Saddam Hussein skrev ett meddelande som skall överlämnas till hans familj.

Bekräftar att Saddam är i Irak
I ett avseende ger Röda korsets besök klart besked. Saddam Hussein sitter fängslad i Irak. I Irak florerar en mängd olika historier om var Saddam egentligen finns. Många tror han är i USA eller på en amerikansk militärbas någonstans utanför Irak. Andra tror att han, med USA:s goda minne, lever i frihet någonstans och att den fångne mannen är en av Saddams dubbelgångare.

Att Röda Korset nu bekräftar att Saddam sitter fängslad i Irak har för många irakier större trovärdighet än vad USA säger.

Tystnaden har brutits
Saddam Hussein greps den 13 december förra året i en jordhåla som han hade gömt sig i utanför sin hemstad Tikrit. Efter att den då trötte och ovårdade Saddam visades upp i tv efter gripandet har det fram till i dag varit nästan tyst kring honom.

Röda Korset kommer att begära att få träffa honom fler gånger eftersom det kan ta två år innan han ställs inför rätta.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".