Byggbranschen kräver återinfört rotavdrag

Otåligheten stiger inom byggbranschen. Återinför det så kallade rotavdraget, kräver både byggindustrin och facket. Ett generellt rotavdrag kan rädda byggjobben, enligt fackförbundet Byggnads.

I januari var drygt 15 000 eller 16 procent av byggarbetarna arbetslösa. Det är värsta siffrorna någonsin, enligt Byggnads ordförande Hans Tilly.

– Det här är i klass med i mitten på 1990-talet när vi hade vår värsta period för alla siffror går åt fel håll, säger Hans Tilly.

Färre byggprojekt
Allt fler varsel och allt färre byggprojekt. Det är fritt fall i sysselsättningen nu, enligt Hans Tilly. I flera län är arbetslösheten 20-30 procent.

För att bryta trenden har en sällsynt enig bransch, hela industrin plus byggfacken, krävt att regeringen ska återinföra rotavdragen som fanns åren 1993 till 1999.

Kostade staten stora belopp
Rotavdrag är en statlig subvention på husrenoveringar – ett avdrag på 30 procent på arbetskostnaden, exempelvis max 14 000 på ett småhus. Det här kostade staten elva miljarder kronor. Men med skatteintäkter och färre svartjobb fick statskassan ett nettotillskott på 2,5 miljarder.

Branschen kräver samma regler nu men med högre maxbelopp.

Regeringen sitter och räknar på hur ett nytt rotavdrag ska se ut. Besked ges tidigast i vårproppositionen. Bland annat funderar man över om avdraget ska vara riktat för att till exempel gynna nödvändiga upprustningar av miljonprogrammets bostäder.

Vill ha avdrag för alla sorts hus
Byggnads vill ha ett rotavdrag för alla sorts hus. Den ryckiga byggbranschen behöver stabilitet. Bland annat för att trygga återväxten. Under nedgången på 90-talet försvann 15 000 unga byggjobbare under 30 år.

– Det är ju de som ska vara byggare i framtiden. Vi vet av erfarenhet att får vi en hög arbetslöshet är det de unga som försvinner. Vi vet också, efter att vi gjort undersökningar, att de inte är villiga att komma tillbaka till byggsektorn om de en gång har lämnat den och fått andra arbeten, säger Hans Tilly.

Efterlyser snabbt beslut
Det är alltid problem med tidpunkten införa en subvention. Bara ryktet gör att all verksamhet avstannar i avvaktan på bidraget. Men det problemet går att lösa med ett snabbt beslut om rotavdrag, enligt Hans Tilly.

– Jag tycker att det skulle vara retroaktivt från den 1 januari. Om man tar det här så skulle alla känna en trygghet i det här också, säger Hans Tilly, ordförande i Byggnads.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".