Indonesisk regnskog som skövlas genom att sättas i brand. Foto: Greenpeace/Scanpix.

Totalstopp för avverkning av regnskog

Indonesien kommer att införa ett tvåårigt totalstopp för avverkning av regnskog, en verksamhet som är en starkt bidragande orsak till den globala uppvärmningen.

Totalstoppet ska börja gälla omgående, och är ett resultat av en uppgörelse med Norge, som kommer att bidra med motsvarande uppemot åtta miljarder kronor till Indonesiens projekt att bevara regnskogen.

Uppgörelsen presenterades på onsdagen på en presskonferens i Oslo med Indonesiens president Susilo Bambang Yudhoyono och Norges statsminister Jens Stoltenberg.

Indonesien har tillsammans med Brasilien världens största bestånd av tropisk regnskog, och avverkningen utgör en stor inkomstkälla för landet.

Den globala avverkningen av regnskog står enligt FN:s klimatpanel IPCC för 17 procent av utsläppen av växthusgaser, vilket är mer än den samlade effekten av utsläppen från bil-, buss-, flyg- och båttrafiken i världen.

Enligt miljöorganisationen Greenpeace har Indonesien hittills avverkat regnskog motsvarande 300 fotbollsplaner i timmen, en avverkning som Indonesien med Norges ekonomiska hjälp nu alltså ska avbryta under två år.

Enligt norska och indonesiska experter kommer det största problemet med genomförandet av avverkningsstoppet bli att komma åt den omfattande illegala avverkningen av regnskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista