Haitis president accepterar fredsplan

I Haiti kan nu en liten ljusning anas sedan president Jean Bertrand Aristide har accepterat en internationell fredsplan. Fredsplanen presenterades under fredagen av en internationell delegation under ledning av Roger Noriega, USA:s främste diplomat för frågor som har med Latinamerika att göra.

Planen går ut på att Aristide sitter kvar som president, men att det bildas en ny regering där även oppositionen har plats.
Vidare ska en ny premiärminister med stöd i alla sektorer av samhället utses, polisen omorganiseras och alla illegala väpnade grupper avväpnas.

Det ska också bildas en kommission av betrodda män som ska övervaka att överenskommelserna uppfylls. Därefter kan det bli aktuellt att skicka en internationell fredstyrka till landet.

President Aristide har nu svarat att han accepterar planen helt och hållet.

Oppositionen har dock ännu inte gett något officiellt svar. De oppositionsledare som har sagt något har mest varit skeptiska. Fram för allt menar de att det är en plan som enbart baseras på god vilja.

Micha Gaillard ledare för Haitis socialistparti var mer drastisk och sa rakt ut att oppositionen inte ändrat sin position och att Aristide måste avgå för att någon fred ska vara möjlig. Men något officiellt svar har oppositionen ännu inte gett. Den har tid till på tisdag, då tidsfristen går ut.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".