LO och mp går emot regeringen om övergångsregler

För en månad sedan inledde miljöpartiet och LO ett samarbete som nu börjar ge resultat, erfar Ekot. Senast i mars presenteras ett gemensamt dokument som ska få regeringen att backa i frågan om övergångsregler, enligt miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

– Vi försöker hitta förslag som vi kan stå bakom tillsammans som ska hindra lönedumpning på den svenska arbetsmarknaden och förhindra att företag utnyttjar människor i svartarbete, säger hon.

Maria Wetterstrand vill inte redogöra för detaljerna i det dokument som miljöpartiet och LO håller på att ta fram.

Hårdare kontroll av företag
Men enligt vad Ekot erfar har organisationerna bland annat enats om att det behövs en fördjupad kontroll och skärpta krav vid utfärdande av F-skattsedel. Utländsk arbetskraft ska inte kunna komma till Sverige och utge sig för att vara egenföretagare men arbeta som anställd.

Andra punkter organisationerna håller på att se över är om facken ska få större insyn i företag och om det måste krävas att man är auktoriserad för att få starta ett bemanningsföretag, för att få bukt med svartjobben.

När samarbetet mellan LO och miljöpartiet blev känt för en månad sedan var det många som höjde på ögonbrynen eftersom LO bland annat starkt ogillat miljöpartiets uppgörelse med de borgerliga kring turordningsregler.

Men nu fungerar det bra, säger Maria Wetterstrand.

– Stämningen är bra i arbetsgruppen efter vad jag har hört och samarbetet fungerar väl. Men vi är naturligtvis lite stressade, säger hon.

Varför?

– Därför att vi behöver få fram ett förslag. Det måste bli tydligt för regeringen att det finns ett alternativ till att införa diskriminerande övergångsregler, säger Maria Wetterstrand.

När kommer det här dokumentet?

– Vi har sagt att vi ska lägga fram det i slutet av mars, säger hon.

I dokumentet med LO vill miljöpartiet också se ett förslag som hindrar diskriminering på arbetsmarknaden, samt ett gemensamt krav på regeringen att driva frågan om den så kallade tiotimmarsregeln.

Idag krävs det bara tio timmars arbete i ett annat land för att en EU-medborgare ska flyttas över till det landets bidragssystem. Enligt miljöpartiet borde regeringen agerat för länge sedan för att få en ändring av reglerna till stånd.

Många socialdemokrater för fri rörlighet
Maria Wetterstrand tror att miljöpartiet och LO kommer att lyckas övertyga regeringen om att slopa övergångsreglerna.

– Vi vet att många socialdemokrater hellre ser en fri rörlighet gentemot de nya medlemsländerna än de här diskriminerande övergångsreglerna och det är de vi hoppas på, att de ska trycka på regeringen så att den ändrar sig, säger miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".