Belgiens mest hatade man inför rätta

Om en vecka, den 1 mars, startar rättegången mot Marc Dutroux, Belgiens mest hatade man. Dutroux greps 1996 då det avslöjades att han rövat bort sex unga flickor, hållit dem instängda och dödat fyra av dem. Det är nu sju och ett halvt år sen han greps men hans dåd väcker fortfarande mycket starka känslor i Belgien.

Rättegången ska hållas i Arlon, en liten stad i östra Belgien som kommer att få svårt att sluka alla de journalister och fotografer, samt nyfikna och hämndlystna som väntas dit.

Järnring runt staden
Polisen kommer att slå en järnring runt stadens centrum för att situationen inte ska bli alltför kaotisk och för att de fyra åtalade ska kunna föras helskinnade till rättegången.

Detta blir en historisk rättegång, den mest uppmärksammade rättsprocessen i Belgiens historia, förklarade justitieminister Laurette Onkelinx i förra veckan.

Frågan är om den kommer att ge svar på alla frågor som fortfarande finns om dramat Dutroux.

Sju år att förbereda
Det har tagit över sju år att förbereda rättegången. 700 vittnen har hörts men det är fortfarande mycket som är höljt i dunkel. Hur gick det till när de sex flickorna rövades bort, hur dog de fyra som hittades begravda och vad var egentligen motivet?

Fanns det en pedofilring i bakgrunden där politiker och kanske till och med en medlem av kungahuset deltog och varför har inga huvuden rullat som straff för alla grava misstag polisen gjorde sig skyldig till i det resultatlösa sökandet efter de försvunna flickorna?

Misstro mot rättsväsendet
Alla obesvarade frågor har lett till en djup misstro bland allmänheten mot det belgiska rättsväsendet och mot landets politiker.

De belgiska tidningarna har skrivit oräkneliga artiklar i sitt sökande efter förklaringar till vad som drev den huvudåtalade Marc Dutroux och skolorna har kämpat med svårigheten att svara på skolbarnens frågor så skonsamt som möjligt.

Rättegången förklaras för barn
En tidning hade i förra veckan en särskild barn- och ungdomsbilaga som med enkel text och tecknade bilder förklarar den förestående rättegången.

De skakande detaljer som kommit fram om hur Dutroux höll de sex flickorna, de två yngsta bara åtta år, fångna i månader och sen mördade dem, har väckt hat och avsky långt utanför Belgiens gränser och rättegången kommer att följas av mer än tusen journalister och fotografer.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".