Överbefälhavaren Håkan Syrén. Arkivfoto: Ola Torkelsson/PRB

Kommande försvarsbeslut skapar oro

Om en vecka ska ÖB, Håkan Syrén, lämna utredningen om hur det framtida försvaret ska se ut till regeringen. Det troligaste är att det blir en miljardbesparing på försvaret i år. I de orter runt om i landet som fick behålla sina regementen vid förra försvarsbeslutet befarar många att det nu är deras tur att läggas ned.

Per Lavander, kommunalråd i Arvidsjaur, är nu rädd att förbandet som är en av de viktigaste arbetsgivarna på orten snart är historia.

– Det skulle innebära att vi skulle ha svårt att klara oss som kommun. Vi har en arbetskraft på 4 000 människor, på K4 arbetar över 200 människor. Med kringeffekter skulle det kanske bli en utflyttning från kommunen på över 800 personer.

Föra över pengar
Visserligen ska ÖB bara studera olika nivåer på försvarsbudgeten, både plus och minus några miljarder, och hur försvarets organisation påverkas av det.

Men eftersom statsminister Göran Persson redan har sagt att han tänker föra över de miljarder som sparas på försvaret till rättsväsendet så står det tämligen klart att det är besparingsalternativet som gäller.

Det som har läckt ut från utredningen och som oroar kommunalpolitikerna är att det kan bli fråga om att koncentrera specialfunktioner till ett ställe i landet, det vill säga marinen kommer antingen att finnas på Muskö utanför Stockholm eller i Karlskrona, amfibieregementena ska i framtiden antingen finnas i Vaxholm eller i Göteborg, men inte på båda ställena, och så vidare och de verkliga prestigeanläggningarna, flygflottiljerna, kan komma att halveras från fyra till två stycken.

Argument vässas
På varje ort vässas nu argumenten varför militären måste få vara kvar just där.

– Det är många som jobbar här, men det är framförallt en teknikhöjd i regionen som vi står för och den vill vi på inga villkor mista, säger Karl Petersen, kommunalråd i Luleå där Norrbottens flygflottilj ligger.

Men naturligtvis finns det andra och lika goda argument som talar för de andra flottiljorterna.

Riksdagen bestämmer
En stor besparing ryktas det om på själva försvarshögkvarteret i Stockholm, att nästan hälften av dagens 1 300 anställda ska bort.

Vilka kommuner som till sist kommer att ha kvar sina regementen ligger i riksdagspartiernas händer. ÖB ska nästa vecka tala om hur många officerare, flygplan och värnpliktiga pengarna räcker till. Riksdagen ska besluta var i landet de ska finnas.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".