Kungen beskylls för att påverka utredning

Kungen lyckades genom ett möte med riksdagens utredare påverka riksdagen att behålla kravet på att monarken ska tillhöra svenska kyrkan. Det hävdar den norske statsvetaren Carl Erik Grimstad på DN:s debattsida på söndagen. Den socialdemokratiske riksdagsmannen Per Axel Sahlberg som var ordförande i utredningen bekräftar att mötet ägde rum men han säger att han inte påverkades.

– När jag fick mitt utredningsuppdrag så ringde någon från hovet och frågade om jag kunde träffa kungen och berätta om utredningsuppdraget. Då sade jag att om kungen vill lobba mot min utredning så går det bra. Jag har stor öppenhet mot alla parter i sammanhanget. Sedan träffade jag kungen på Drottningholm, säger Per Axel Sahlberg.

Inte acceptabelt
Gunnar Falkemark, docent i statsvetenskap, tycker inte att det är acceptabelt att kungen tillåts vara med och ha åsikter om en grundlagsfråga.

– Detta gäller ju en grundlagsändring och det är någonting som endast riksdagen har att befatta sig med. Om kungen blandar i sig i det här så är det en typisk politisk åtgärd av ett slag som monarken i vår typ av monarki inte får ägna sig åt. Det finns ju något av en tradition här är att när saken angår honom, som han tycker, på ett personligt sätt så lägger han sig gärna i, säger Gunnar Falkemark.

Vad kungen bland annat ville diskutera var frågan om förändringar i successionsordningen. Där står bland annat att monarken måste tillhöra Svenska kyrkan.

Skilsmässan mellan staten och kyrkan
Per Axel Sahlberg var ordförande i en utredning som skulle förbereda skilsmässan mellan kyrkan och staten.

– Jag berättade om utredningen och bakgrunden till den. Kungen frågade om väldigt många olika saker. Bland annat om bekännelsekravet hörde hemma i det här sammanhanget, säger Per Axel Sahlberg.

Såg du något som helst olämpligt i det samtalet du hade med kungen?

– Inte ett dugg.

Blev du på något sätt påverkad av samtalet?

– Inte alls, säger Per Axel Sahlberg.

Enligt den norske statsvetare Carl Erik Grimstad ändrade sig Sahlberg efter mötet med kungen. Sahlberg själv hävdar att utredningen inte alls tog ställning till om bekännelsekravet skulle finnas kvar. Bara att det inte påverkade kyrkans skilsmässa från staten.

Hovet tillbakavisar
Även Elisabeth Tarras Wahlberg, presschef på hovet, tillbakavisar att kungen skulle försökt påverka utredningen.

– Han kallar ju statsråd och riksdagsledamöter när det är frågor som är av intresse för honom. Han är faktiskt inte någon dununge när det gäller samvaro med politiker och skulle inte försöka att påverka en utredning, säger Elisabeth Tarras Wahlberg, presschef på hovet.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista