Foto: Caroline Salzinger/SR

"Libyens befolkning lever med ständig rädsla"

De senaste månaderna har Libyens ledare Muammar Khadaffi gjort flera historiska förändringar i sin utrikespolitik. Efter att i årtionden ha utmålats som den värsta sortens skurkstat av västmakterna är landet nu snabbt på väg in från kylan. Men den libyska befolkningen lever fortfarande i ett stängt land. Ekot har besökt landet och träffat en av få libyer som vågar tala öppet om förhållandena i landet.

I nästan varje gathörn här i Tripoli finns en bild på Muammar Khadaffi. Här på gröna torget finns fem. Störst är en flera meter hög mosaiktavla med en leende Khadaffi.

Khadaffi är makten
Formellt sett har Khadaffi ingen maktposition i Libyen, han vägrar låta sig tituleras president, utan kallar sig den libyska revolutionens ledare. Men det är ingen tvekan om att det är han, och bara han, som har makten.

En av de få libyer som vågar tala politik med mig är Abdullah. Abdullah vill så gärna berätta hur det egentligen är här i Libyen. Vi sitter och pratar i enrum, jag lovar att inte använda hans riktiga namn men han är ändå så nervös, så ovan vid att säga vad han egentligen tycker.

– Alla är alltid rädda här. Det här sakerna som jag berättar för dig kan jag inte säga till någon libyer, säger han. 

Tidigare sköts kritiker ihjäl
Att Abdullah är nervös är inte så konstigt. Uppemot 40 procent av befolkningen sägs arbeta för säkerhetstjänsten på ett eller annat sätt. För tio år sedan sköts kritiker ihjäl på öppen gata. Idag tror Abdullah inte längre att det är så, men det är dumt att chansa, säger han.

Libyen skulle kunna vara så rikt. Den jättelika oljeindustrin pumpar upp en och en halv miljon fat om dagen. Det ger Khadaffis regim inkomster på 150 miljarder kronor om året, men den vanlige libyern märker inte mycket av de pengarna.

– Gatorna här ser ut som i en krigszon, telefonlinjerna är oberäkneliga, vi har ingen utbildning och ingen sjukvård. Vi vill veta var pengarna är, säger Abdullah.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".