Ohly: arbete åt alla överordnat andra mål

Vänsterpartiets nyvalde ordförande Lars Ohly avslutade partiets kongress i Stockhom på söndagen. Partiet kommer att fortsatt vara feministisk försäkrade han och citerade företrädaren Gudrun Schymans beskrivningar av kvinnoförtrycket.

– Det är samma norm, samma struktur, samma mönster som upprepas, så väl i talibanernas Afghanistan som här i Sverige. sade Lars Ohly.

Ohly lyfte sedan fram arbetslösheten som den viktigaste inrikespolitiska frågan.

– Målet om arbete åt alla ska vara överordnat andra ekonomiska målsättningar. Arbetslösheten är rättvisans fiende och full sysselsättning den bästa vägen till ekonomisk stabilitet.

I den internationella politiken är det USA:s agerande som är det stora problemet.

– USA:s krigspolitik och Bush-doktrinen om förebyggande krig är ett hot både freden och folkrätten. Det är skamligt att Sverige inte står i första ledet i protesterna mot supermaktens ambitioner, sade Ohly.

Trots partiledningens envetna garantier om att det inte existerar någon splittring i vänsterpartiet är det i dag många av de partimedlemmar som betonar samarbete och kompromissvilja som reser hem besvikna.

Kongressen har istället varit en framgång för dom som vill att vänsterpartiet ska vara det radikala alternativet. Lars Ohly uppmanade också i sitt tal de båda sidorna att visa hänsyn mot varandra.

– Vänsterpartister sluter sig inte samman i mindre block eller grupper utan demokratisk insyn av alla partimedlemmar.

Samtidigt underströk han det radikala budskapet.

– Vi är inte ett parti med uppgiften att bara bekämpa avarter av det rådande kapitalistiska och patriarkaliska samhället. Vi är ett parti som ställt oss uppgiften att i grunden förändra samhället, sade Lars Ohly i sitt avslutningstal vid partikongressen på söndagen.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".