1 av 2
En israelisk polisutredare framför bussen som sprängdes på söndgen i Jerusalem. Foto: Kevin Frayer/PRB
2 av 2
Demonstrationer mot Ariel Sharon hölls på attentatsplatsen. Foto: Christer Fridén/SR

Sju döda i självmordsattentat i Jerusalem

Jerusalem har åter skakats av en palestinsk självmordsbombare som på söndagen dödade sju och skadade ett femtiotal passagerare på en stadsbuss. Många israeler ser attentatet som ytterligare ett bevis för att Israel måste fortsätta bygget av den hårt kritiserade säkerhetsbarriären.

David Hassen kom till bombplatsen i Jerusalem fem minuter efter explosionen.

– När man kommer hit och får se folk ligga på gatan, så skadade som de var, då tänker man: hur blir deras liv när de drabbas av en sådan här terrorattack? säger David Hassen.

– Vad har de gjort för att förtjäna detta? I dag förstår bättre jag varför de bygger muren och försöker göra sitt bästa för att sätta stopp för sånt här, säger han.

Ska hindra självmordsbombare
Det här bombattentatet kommer en dag innan domstolen i Haag skall inleda förhören om bygget av Israels säkerhetsbarriär är lagligt.

Barriären, på en del ställen en mur på andra ett stängsel, är tänkt att hindra palestinska självmordsbombare att ta sig in i Israel.

Bygget är långt ifrån klart men de israeliska myndigheterna hävdar att inga självmordsbombare har lyckats ta sig in där barriären är färdigbyggd. Den är inte klar runt Jerusalem så palestiniern som utförde bombdådet har kunnat ta sig in i Israel utan att behöva forcera barriären.

Vägra delta i förhandlingar
Israel vägrar visserligen att delta i förhandlingarna i Haag men söndagens bombattack försämrar knappast Israels sak i domstolen. Att Israel dessutom har börjat riva en åtta kilometer lång sträcka av barriären ses av många som ett sätt att försöka påverka domstolen.

Andra ser både rivningen och den planerade evakueringen av bosättare som eftergifter åt terrorismen. Därför blev bussbombplatsen också platsen för demonstrationer mot premiärminister Ariel Sharon på söndagen.

– Ariel Sharon är en förrädare. Han valdes för att förgöra terroristerna istället kapitulerar han för dem, säger Baruch ben Youssef.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".