Ralph Nader, oberoende kandidat i presidentvalet i USA. Arkivfoto: Shawn Thew/PRB

Ralph Nader ger sig in i presidentvalet

En tredje kandidat blandade sig på söndagen i det amerikanska presidentvalet. Konsument- och miljöaktivisten Ralph Nader deklarerade i en tv-intervju att han ställer upp som oberoende kandidat vid sidan av republikanerna och demokraterna.

Sannolikt kommer demokraterna på det sättet att förlora röster och eventuellt missa chansen att avsätta George Bush.

Bushs sårbarhet minskar
Just när den amerikanska valkampanjen började gå demokraternas väg och George Bush började framstå som sårbar kom på söndagen det sämsta möjliga beskedet för demokraterna.
Ralph Nader sade i tv-programmet Meet the Press att han ställer upp som oberoende kandidat i presidentvalet i höst.

Ralph Nader ställde också upp i förra valet och demokrater hävdar att det ledde till att George Bush nu är USA:s president och inte deras kandidat Al Gore.

Jämnt förra gången
Nader fick visserligen bara knappt tre procent av rösterna men valet var extremt jämt och bara några få ytterligare röster på Gore i viktiga delstater, till exempel Florida, hade gjort att han vunnit valet.

Naders anhängare står helt klart mycket närmare demokraterna än republikanerna.

Försökte få Nader att backa
Ledande demokrater har den senaste tiden upprepade gånget talat med och träffat Nader för att förmå honom att inte ställa upp men Nader sade att det måste finnas ett alternativ till demokraterna och republikanerna som är alltför lika.

Den här gången får Ralph Nader antagligen färre röster än 2000. Demokratiskt sinnade väljare är så extremt fokuserade på att bli av med Bush att de nog inte vill riskera att lägga sina röster på ett osäkert alternativ. Som förra valet visade kan dock bara några få röster avgöra vem som blir USA:s president.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista