Varning för kollaps i äldreomsorgen

I takt med att vårdtiderna på sjukhusen kortas och allt fler gamla bor kvar hemma ställs allt större krav på de anhöriga. I en ny rapport som Socialstyrelsen presenterar på måndagen varnas för att de anhöriga inte kommer att klara vårdkrisen.

Redan idag ringer många utmattade anhörigvårdare till Socialstyrelsen för att få hjälp, enligt Lennarth Johansson vid äldreenheten.

– Häromdagen ringde en person och undrade hur det står till med kommunernas stöd till anhöriga. Hon berättade att hon vårdat sin make i 26 år hemma. Hon sade sådär i förbigående, att det vore ju skönt om man kunde få ledigt någon vecka eller så, säger Lennarth Johansson.

Tror du att det är en vanlig bild?

– Tyvärr är det nog alltför vanligt att man inte får stöd och hjälp, säger han.

Under 90-talet minskade andelen äldre som fick hemtjänst eller plats i särskilt boende. Samtidigt har de anhörigas insatser ökat markant. Det är särskilt döttrarnas hjälp till närstående som har ökat. Redan tidigare svarade de närstående för minst två tredjedelar av äldreomsorgen.

Lennarth Johansson varnar för framtiden.

– Det finns ett riskscenario där anhöriga i framtiden kommer att vara de egentliga vårdarbetarna, med kanske liten eller ingen lön, dåliga arbetsvillkor och många gånger utan något som helst stöd från samhällets sida, säger Lennarth Johansson.

Erbjuder anhörigstöd
De statliga pengarna från Anhörig 300-projektet har bidragit till att många kommuner nu erbjuder anhörigstöd, till exempel avlösning. Hjälpen är dock ibland av så dålig kvalitet, eller helt enkelt för dyr och de anhöriga tackar då nej även om de har stora behov.

– Det stöd som de anhöriga i första hand efterfrågar är att kunna få en tid ledigt för egen del för att kunna vila upp sig för att orka vidare. Olika former av avlösningsinsatser är någonting som är mycket önskat av anhöriga, säger Lennarth Johansson, programansvarig för utvärdering av äldreomsorgen vid Socialstyrelsen.

Vården rämnar om anhöriga slutar
Det är sannolikt att viljan att hjälpa sina sjuka närstående kommer att vara lika stor i framtiden, i alla fall mellan makar, enligt rapporten. Men frågan är om barn och andra anhöriga verkligen kommer att kunna och orka med anhörigvården i framtiden.

Enligt rapportens författare är samhällets stöd till de anhöriga av avgörande betydelse. Om de anhöriga en dag skulle tröttna på att vårda sina gamla och sjuka skulle äldrevården rämna.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".