Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gemensamma protester mot barriären

Publicerat måndag 23 februari 2004 kl 05.00

Bygget av den israeliska säkerhetsbarriären är en kontroversiell fråga också i Israel. Protestaktionerna avlöser varandra inte bara på den palestinska sidan utan också på den israeliska sidan om barriären. Nu samlas också israeler och palestinier till gemensamma demonstrationer. (Ekot)

På en höjd mellan den palestinska byn Beit Suriq och den judiska grannbyn Mevasseret inte långt från Jerusalem har palestinier och israeler samlats för att protestera mot barriären, eller apartheidmuren som de flesta här föredrar att kalla bygget.

Hit har inte byggarna hunnit ännu med sina schaktmaskiner för att röja mark men snart ska barriären dras fram mellan de två samhällena.

Tusental samlade
Det är omkring tusen personer av de som bor här i trakten som nu har samlats för att visa sin avsky över detta. Av dem är ett hundratal israeler.

– Vi vill visa regeringen att många israeler är mot bygget av separations- eller apartheidmuren. Och vi försöker övertyga våra landsmän om att alla måste protestera, säger Ichaim

Det främsta problemet med barriären, vars huvuduppgift är att skydda Israel från palestinska självmordsbombare, är att den i huvudsak byggs på palestinsk mark.

Palestiner förlorar mark
Hade israelerna byggt den i Israel eller åtminstone längs gränsen mot de palestinska områdena hade den kanske fått bättre acceptans. Men nu stjäl barriären mark från palestinierna, säger kritikerna.

Den hindrar också palestinier från att komma till sina arbeten och sina odlingar, till sina sjukhus och till sina skolor. Många tror inte alls att muren eller stängslet ger Israel den trygghet landet eftersträvar.

– Jag vill demonstrera mot barriären eftersom den inte alls ger israelerna säkerhet. Tvärtom den försämrar säkerheten, säger Michal.

Många tror att den bara kommer att öka palestiniernas hat mot Israel och därmed bli grogrund för nya dödsbringande attacker.

Christer Fridén, Västbanken
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".