Foto: Carloline Salzinger/SR

IAEA till Libyen för inspektioner

Chefen för FNs atomenergiorgan IAEA anländer på måndagen till Libyens huvudstad Tripoli. Mohammed el-Baradei ska inspektera hur regimen uppfyller löftet att öppna sina vapenprogram för utländska inspektörer. Libyens relationer med omvärlden har förändrats drastiskt de senaste månaderna, men det innebär inte att regimens grepp om befolkningen har lossnat, rapporterar vår utsända, som har besökt Libyen.

–Nu vaknar kanske vår ledning, men vi har 34 förlorade år bakom oss. Jag är ledsen att behöva säga det här till dig, men jag kan inte berätta det för någon libyer, säger den här mannen som bestämt sig för att ta risken och berätta vad han egentligen tycker, trots att säkerhetsapparaten här har stenkoll på landets fem och en halv miljoner invånare.

Vi åker i hans bil, för på gatorna och i de rökiga tehusen kan man absolut inte prata om politik.

På väg att öppnas
Libyen är fortfarande ett stängt land, där ingen litar på någon. Men Sveriges generalkonsul, Lennart Aldestam, tror att det är på väg att ändras.

Han tror att landets ledare, den oberäknelige och mytomspunne Muammar Kaddafi nu på allvar  vill öppna upp landet.

Det handlar om två olika processer. Utåt, mot omvärlden går det fort,  förändringarna för befolkningen kommer att ta längre tid.

– Den externa processen går väldigt fort, men den interna processen här måste nog ha sin tid. Vi måste ha i åtanke att Kadaffi har suttit vid makten i snart 35 år, säger Lennart Aldestam.
 
Under de senaste tre månaderna har Libyens relationer med omvärlden förbättrats mer än under de gångna 30 åren tillsammans.

Oklart varför landet öppnas nu
Libyen har förhandlat fram kompensationer för de anhöriga till dem som dog i Lockerbieattentatet och öppnat upp sitt vapenprogram för inspektion.

Utländska bedömare i Tripoli är inte överens om varför avfrostningen sker nu. En del tror att Irak-kriget skrämde upp Kaddafi. Andra menar att det folkliga missnöjet i Libyen nu är så stort att Kaddafi måste göra något.

Sanktioner bibehåller fattigdom
Med sin enorma oljeindustri skulle Libyen kunna vara ett av världens rikaste länder, men befolkningen har fått se sin levnadsstandard sjunka betydligt de senaste åren. Arbetslösheten ligger nu någonstans mellan 30 och 50 procent.

Kaddafi vet att hävda sanktioner från USA skulle ge landet ett ordentligt ekonomiskt uppsving. Det skulle göra stor skillnad också för befolkningen, säger Lennart Aldestam.

– Folk har det inte så bra längre och det finns nog en ambition att försöka förändra det. Jag tror inte att förändringen kommer att gå jättesnabbt, men det pågår någonting som är positivt för landet och för landets medborgare, säger Lennart Aldestam, svensk generalkonsul i Libyen.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista