Skandia-VD lovar flytträtt

Det ska bli möjligt för de som pensionssparare i Skandia att flytta sina pengar till ett annat bolag. Den möjligheten kommer i år, det lovar Skandias VD Lars-Eric Petersson. Men han säger samtidigt att frågan är komplicerad, och att det är därför som Skandia idag inte ger sina kunder den möjligheten
Att ha flytträtt innebär att det är möjligt att flytta sitt pensionssparande till ett annat bolag. Annars är pengarna låsta i just det bolaget tills pensionen betalas ut. Redan vid förra årsskiftet gav lagen möjlighet för livförsäkringsbolagen att införa flytträtt, men så mycket har inte hänt. För Skandia Liv, det största bolaget, tog debatten ny fart i samband med försäljningen av förvaltningen av pensionspengarna till Den Norske Bank. Om flytträtt införs, säger Lars-Eric Pettersson, så tvingas Skandia till att placera mera kortsiktigt, t ex mera i räntebärande papper än idag, för att ha en lättillgänglig buffert om och när en försäkringstagare vill flytta sina pengar till ett annat bolag. Han säger också att det bland annat får konsekvensen att avkastningen på pensionspengarna då blir lägre - eftersom aktier historiskt sett gett en högre avkastning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista