Brunei firar 20 år fritt från britter

Brunei på Borneo firar på måndagen 20-årsdagen av sin frigörelse från det brittiska kolonialväldet. Sultanen Hassanal Bolkiah sa i ett tv-tal inför firandet att omvärlden ser på nation med avund, rapporterar Ekots Asienkorrespondent.

– Brunei har välsignats av Allah och förskonats från de konflikter som skakar världen. Vi har fått leva i fred och vi kan glädja oss åt framsteg, något som väcker avund i omvärlden. Så uttryckte sig på söndagskvällen  sultan Hassanal Bolkiah, Bruneis envåldshärskare, i ett tv-tal.

Han talade iklädd militäruniform kvällen innan Brunei på måndagen firar sin tjugoåriga självständighet.

Efter det svenska kungaparets statsbesök i landet för ett par veckor sedan och de uttalanden, som kungen gjorde om kontakterna mellan sultanen och folket, hamnade det lilla asiatiska sultanatet med 350 000 invånare i blickpunkten i Sverige.

Firar hela dagen
I god tid före dagens helgdag uppmanades alla medborgare att hissa flaggan på nationaldagen.

Firandet kulminerar på måndagskvällen med en stor galaföreställning vid huvudstadens största idrottsanläggning, som fått namn efter landets ledare Sultan Hassanal Bolkiahs National Stadium.

Där blir det parader, uppvisning av olika ekvilibrister och ballonger kommer att sväva mot skyn.

Tack vare jättelika inkomster från olja och gas har sultanen blivit en av världens rikaste personer. En del av överflödet delar han med sig.

Många beroende av sultanen
Medborgarna  i Brunei betalar inte skatt, bostäder är subventionerade och hälften av befolkningen har sin anställning och sin pension tryggad av staten.

Men sultanen styr samtidigt landet efter undantagslagar och har avskaffat parlamentet.
 
– Alla medborgare i världen önskar att slippa lidande på grund av kaos och instabilitet, sådant som vi slipper lida av i vårt land, sa sultanen i tv-talet till sitt folk.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".