Elbolagen tog ut för höga avgifter

Hälften av elbolagen tog år 2002 ut för höga avgifter, det visar en genomgång som Energimyndigheten gjort, rapporterar Sveriges Radio Kalmar.

Många elkunder kan ha betalat 1000-tals kronor för mycket och om det visar sig att bolagen saltat räkningarna även för fjolåret så kan det bli pengar tillbaka för kunderna, säger Håkan Heden på Energimyndigheten.

Beroende på hur stor eleanvändare man är så handlar det om tior, hundralappar eller tusentals kronor i för höga nätutgifter bara för 2002, det år som nu kontrollerats av Energimyndigheten. Misstankar finns att avgifterna kan ha varit för höga flera år bakåt i tiden

En ny bindande mätmodell, den så kallade nätnyttomodellen ska börja användas om en vecka , den första Mars, den ska mäta exakt vad elbolagen presterat under 2003, blir utfallet det samma som för 2002 då blir det stora summor i återbetalning.

Janne Rindstig

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista