Svenska sparare förlorar på dollarras

Raset för dollarn har fått följder för de svenska fondspararna. Trots att både New York-börsen och Nasdaqbörsen steg kraftigt förra året, gav fonder som placerats i Amerika bara några få procents avkastning.

Johan Cederin, ansvarig för fondförvaltningen på Folksam, tror att spararna är missnöjda.

– Jag tror de är besvikna för de tycker att de har varit ett bra börsår generellt. Framför allt i Sverige som har gått upp med drygt 30 procent, så tycker man att man har fått ganska lite.

Under förra året gick New York-börsen upp med runt 25 procent och Nasdaqbörsen steg med cirka 50 procent, men det var inte till någon större glädje för de svenska fondspararna.

Minskade i värde
Av de femton största Nordamerikafonderna i Sverige gav den bästa sju procents avkastning förra året. 

Många sparare fick nöja sig med betydligt mindre. Nio av de femton största fonderna gav under fem procent och i två fonder minskade spararnas pengar till och med i värde. Det visar siffror från Svensk Fondstatistik.

Den största amerikafonden, Skandia aktiefond USA, gav bara en tiondels procent i avkastning och den näst största, Länsförsäkringars Nordamerikafond, gick back med 2,4 procent.

Den allt svagare dollarn är en stor del av förklaringen till den dåliga avkastningen i svenska amerikafonder.

Extremt år
Medan det index som de flesta av fonderna jämför sig med gick upp med över 25 procent i dollar, blev uppgången omräknad till svenska kronor bara fyra och en halv procent.

Men Johan Cederin på Folksam påpekar att förra året var extremt och att spararna andra år faktiskt gynnats av valutaeffekterna.

– Tidigare har det varit bra att inte säkrat sig för svenska kronan har varit svagare än andra valutor genom åren. 2002 tror jag att man fick ungefär tio procent extra i valutan, som säkert ingen tänkte på. Börserna gick ner 20 till 30 procent och jag tror att amerikafonden var nere i tio till femton procent. Det växlar ju över tiden.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista