Åtal mot Thomas Quick läggs ner

Thomas Quick kommer sannolikt att frikännas för mordet på en israelisk student 1988 där han beviljats resning. Åklagaren har beslutat att lägga ner åtalet.

Thomas Quick, eller Sture Bergwall, som han heter i dag, är lättad.

– Det känns naturligtvis väldigt, väldigt bra. Otroligt skönt är det. Det betyder väldigt mycket för fortsättningen för att bevisningen i de andra målen ser precis likadan ut som i det här första, säger Thomas Quick.

Fallet gäller nu mordet på en israelisk student 1988, ett av åtta mord som Thomas Quick dömts för.

Det här är det första fallet där Quick begärde och fick resning efter att han tagit tillbaka alla sina tidigare erkännanden. Åklagare Eva Finné har nu gått igenom fallet och konstaterar alltså att bevisningen inte räcker för att väcka åtal och hålla en ny rättegång.

– Jag gör bedömningen att bevisningen nu när Bergwall förnekar brottet inte räcker till, säger Eva Finné.

Vad innebär det här för honom?

– Den förväntade utgången om han begär frikännande dom är att han får en sådan, säger Eva Finné.

Det formella beslutet om Quick ska frikännas ska nu fattas av Falu tingsrätt, det efter att den döde mannens familj fått möjlighet att ta över åtalet. Ett beslut kommer enligt rätten under de närmsta veckorna, men Quicks advokat Thomas Olsson kommer nu att ansöka om att hans klient ska frikännas och utgår från att det blir så.

– Det här var det beslutet som vi såg som det mest sannolika men man kan aldrig vara säker och därför är det glädjande att vi nu har fått klart att det kommer att bli en frikännande dom, säger Thomas Olsson.

En som är kritisk till att det inte blir en ny rättegång är den dåvarande åklagaren Christer van der Kwast. Han har fått hård kritik för hur han bedrivit utredningarna, men tror fortfarande tror att Quick är skyldig. Han säger till nyhetsbyrån TT att han tror att medietrycket haft en påverkan på att åklagaren nu lägger ner fallet och att det borde bli en prövning i rätten där Quick får förklara sitt tidigare erkännande.

Quick själv har sagt att erkännande växte fram för att han ville ha uppmärksamhet och gick på starka mediciner, och han har också lagt ansvar på den terapi han fick.

Tidigare i år begärde Quick också resning i ett annat mål, gällande mordet på en flicka i Norge 1988. Enligt advokat Thomas Olsson ska man begära resning i alla domar och tror att beslutet nu kan ha en indirekt påverkan också på dem.

– På ett mer övergripande plan så utgör det här en bekräftelse på att han har en benägenhet att avge falska erkännanden, och att han gjorde allt i sin makt för att bli dömd för dem. Det är naturligtvis ägnat att i någon mån påverka tillförlitligheten om hans uppgifter i de andra ärendena, säger Thomas Olsson.

På uppdrag av riksåklagaren går överåklagare Björn Ericsson igenom alla de andra domarna, för att se om också åklagarmyndigheten bör agera för resning. Han är mer tveksam till att dagens beslut får en vidare betydelse.

– Domstolarna har ju vägt in många andra omständigheter när de har prövat det.

Kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki vid Stockholms universitet, gör den här tolkningen av dagens besked.

– Det måste rimligen betyda att Thomas Quick kommer att frias från just det aktuella brottet vilket i sin tur betyder att han med stor sannolikhet också kommer att frias från de andra morden som han har dömts för. Därmed måste vi konstatera att en av de största rättsskandalerna i Sveriges historia är ett faktum, säger Jerzy Sarnecki.

Beslutet idag innebär att Dalapolisen nu kommer att återuppta utredningen om mordet på den israeliska studenten, eftersom det nu betraktas som ouppklarat.

Henrika Åkerman

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista