USA-trupper i Irak svårlöst fråga

Under måndagen ska FN-chefen Kofi Annan presentera ett utkast till hur den politiska makten i Irak ska lämnas över till irakierna. Men en lika svårlöst fråga är vad som ska ske med de amerikanska trupperna i landet efter halvårsskiftet. USA vill stanna kvar, men det är inte säkert att den nya irakiska regeringen tillåter det.

USA har i nuläget 115 000 soldater i Irak och USA vill ha kvar ungefär 100 000 soldater i landet efter den 1 juli, när makten på det ena eller andra sättet ska överlämnas till irakierna själva.

USA har snabbutbildat ungefär 200 000 irakier som soldater eller poliser. Men de klarar inte av att sköta säkerheten och därför måste de amerikanska trupperna vara kvar, säger man i Washington.

Det finns en illa dold önskan i USA att stanna kvar militärt för lång tid i Irak och att använda landet som en bas för hela mellanösternregionen.

Nya regeringen avgör
Men den stora frågan är vad som händer om den nya irakiska regeringen inte vill ha några amerikanska trupper i landet och vad USA gör då.

USA kan välja att packa ihop, men det blir som att ge upp allt man hittills uppnått. Alternativet är att vägra ge sig av, men då framstår USA som en naken ockupationsmakt.

Allt hänger på den regering som Irak får efter 1 juli och det är just nu en helt öppen fråga.

Hårdare regler
Men kanske troligare är att den accepterar att de amerikanska trupperna är kvar, bland annat för att förhindra ett inbördeskrig, men att man ålägger dem en mängd restriktioner på hur de får uppträda.

Nu är de amerikanska trupperna som herrar i sitt eget hus, de kan göra vad som helst. Men efter halvårsskiftet kan det bli mycket hårdare regler vilket kan bli oacceptabelt för USA.

Vad händer till exempel då om amerikanska soldater dödar civila irakier?

Otillräckliga resurser
Allt det här är viktiga frågor som USA nu måste försöka avtala om med legitima irakiska myndigheter.

Helt oavsett det är trupperna i Irak ett stort problem för den amerikanska militären. Trots sin storhet har militären helt enkelt inte resurser att för längre tid hålla en mycket stor truppstyrka i Irak.

Krigsmakten håller på att på ett farligt sätt att tunnas ut på andra ställen i USA och runt om i världen.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".