Talibaner hotar valet i Afghanistan

I Afghanistan hotar nu talibanrörelsen att döda alla som deltar i val som planeras senare i år och hittills är det bara omkring tio procent av alla röstberättigade som har registrerat sig. Men hos en del afghaner är förväntningarna på valet stora. Vår utsände har besökt den särskilda kvinnoavdelningen i en registreringslokal i Kabul.

Över den knaggliga trottoaren kommer kvinnor gående i en lång rad, många har satt på sina bästa högklackade skor, skorna är dammiga och slitna, de flesta bär den heltäckande ljusblå burkan, men man kan se på kvinnornas steg att de är fulla av förväntan.

Mariam vill rösta
Kvinnorna här är på väg för att registrera sig för att rösta. En av dem är Mariam, som är på väg in för att fotografera sig och få sin ID-handling med foto.

Hon är angelägen om att kunna rösta på president och parlament i sommar.

– Titta på oss kvinnor här, vi är fattiga, säger hon och pekar ut över den långa raden av slitna burkor som fladdrar i den kyliga vinden.

– Vi hoppas mycket på en ny regering. Jag har fyra barn, de har ingen sjukvård, ingen skola. Jag tror att med demokrati kan vi få fred och utveckling, säger hon.

Rädda för hot
En del afghanska män har förbjudit sina kvinnor att registrera sig, andra är rädda för hot från talibanerna. Hittills är bara en fjärdedel av dem som registrerat sig kvinnor. Den stora frågan är om valen ska kunna hållas som planerat i juni.

Soraya Paksat är en ledande kvinnoaktivist i Kabul, hon har samlat ihop 600 kvinnor och ordnat bussar åt dem så att de kan registrera sig.

– Afghanska kvinnor börjar förlora tålamodet, nu hoppas vi att en ny ledare, ett nytt parlament ska skapa ett bättre liv särskilt för Afghanistans kvinnor, säger hon.

Nils Horner, Kabul
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista