Drygt 100 miljoner i SJ-förlust

SJ gick lite bättre förra året, visar bokslutet som presenterades idag. Det blev visserligen förlust på drygt 100 miljoner kronor men det var betydligt lägre än året före. Och SJ-chefen Jan Forsberg lovar nu att SJ ska gå med vinst i år.

För 2003 redovisar SJ en förlust på 101 miljoner jämfört med en förlust på 994 miljoner för 2002. SJ har under 2003 fått ett kapitaltillskott av ägaren på 1550 miljioner, eller 1,6 miljarder kronor, för att hålla rörelsen vid liv. År 2002 tvingades SJ upprätta en kontrollbalansräkning  då det var brist i kassan och verksamheten bara var garanterad några månader framåt.

Men nu är det annat ljud i skällan, och förbättringsprogrammet löper enligt plan. Hittills har SJ dragit ner på antalet tjänster med 620, och målet är 700, och detta ska synas i siffrorna för 2004.

Nedgången i resandet har gjort att tågtrafiken tappat mellan 2 och 3 procent men flyget har tappat mer. Tåget behåller sin andel av den totala resandemarknaden, 14 procent, medan flyget har minskat, och bilen har ökat.

Ägaren staten har satt ribban högt för SJ, som ska börja klara sig själv från 2007, till exempel genom att finansiera investeringar etc med lån på den öppna kapitalmarknaden.

Tommy Fredriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista