Lättillgängligt sprängmedel bakom dödsolyckan

Den sprängladdning som i helgen dödade en 15-årig pojke i Umeå var med största sannolikhet tillverkad av ämnen som går att köpa i vanliga butiker. Receptet till sprängladdningen finns på Internet. 

Det behövs små mängder för att tillverka sprängämnet. Men i det här fallet hade pojkarna använt stora mängder.

– Det mesta talar för att det är vad vi kallar en TATP-bomb. Den är fruktansvärt farlig, säger Christer Sellström, chef för tekniska roteln vid polisen i Umeå.

Lätt att hitta recept
Knallen hördes över stora delar av Umeå. Larmet kom 17 minuter över midnatt. Pojkens tre kamrater klarade sig men chockades.

Förhören med kamraterna och fynd man gjort där pojken bodde, tyder på att det är sprängämnet TATP, som framställts med hjälp av två vätskor och en syra.

Receptet är lätt att hitta på internet och polisen tror att det var där pojken fick tag på det.

Tänds lätt
TATP är ett vitt pulver och reagerar lätt. Enligt Anna Nilsson på statens kriminaltekniska laboratorium behövs ingen tändanordning.

– Det är ett explosivämne som man tillverkar lätt av aceton, väteperoxid och någon syra. Det behövs bara friktion av något slag, en värmegnista. Det behövs inte ens stubin eller sprängkapsel för att få det att explodera.

Agneta Johansson, Umeå
agneta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista