SJ lovar vinst i år

SJ gick lite bättre förra året, visar bokslutet som presenterades på måndagen. Det blev visserligen förlust på 101 miljoner kronor men det var betydligt lägre än 2002. Vd Jan Forsberg vågar också lova att SJ ska gå med vinst i år.

– Jag hoppas det, under förutsättning att vi har en resemarknad 2004 som ungefär ser ut som 2003.

Vad är det som gör att du är optimistisk?

– Framför allt att vi under hela 2003 har jobbat intensivt med att ta fram resultatsförbättringsarbete, som över två år ska generera  över 700 miljoner kronor i resultatförbättringar. Då tror jag att vi har goda möjligheter att se att SJ vänder sitt resultat under förutsättning att det här implementeras fullt ut, som vi planerat.

Hur ser det framtida SJ ut som går med vinst?

– Då ser jag en bild framför mig av ett företag som är offensivt, som människor tycker bra om, som har attraktiva reserbjudanden för alla typer av resenärer och ett företag som ägarna och medarbetarna känner stor tilltro till.    

Fick 1,6 miljarder
För 2003 redovisar SJ en förlust på 101 miljoner jämfört med en förlust på 994 miljoner för 2002.

SJ har under 2003 fått ett kapitaltillskott av ägaren på 1550 miljoner, eller 1,6 miljarder kronor, för att hålla rörelsen vid liv.

År 2002 tvingades SJ upprätta en kontrollbalansräkning då det var brist i kassan och verksamheten bara var garanterad några månader framåt.

Drar ner på personal
Men nu är det annan ljud i skällan och förbättringsprogrammet löper enligt plan.

Hittills har SJ dragit ner på antalet tjänster med 620 och målet är 700. Detta ska synas i siffrorna för 2004.

Nedgången i resandet har gjort att tågtrafiken tappat mellan 2 och 3 procent men flyget har tappat mer. Tåget behåller sin andel av den totala resandemarknaden, 14 procent, medan flyget har minskat och bilen har ökat.

Ägaren staten har satt ribban högt för SJ, som ska börja klara sig själv från 2007. Till exempel ska SJ finansiera investeringar med lån på den öppna kapitalmarknaden.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista