Regeringsförslag om asylregler får kritik

Regeringen föreslår att asylsökande ska söka sitt hemlands beskickning redan innan de har fått sin sak prövad, annars mister de en del av dagersättningen. Tidigare har Ekot rapporterat om flera fall där asylsökande tvingas besöka sina hemländers ambassader efter avslag, trots att de riskerar både förföljelse och tortyr.

Advokater, frivilligorganisationer, anställda på Migrationsverket och Utlänningsnämnden säger att det inte är rättsäkert för asylsökande, eftersom handläggarna saknar tillfredställande kunskap om vissa asylsökandes hemländer.

Skrämmande
Det gör att det blir extra skrämmande när Migrationsverket tvingar asylsökande att ta sig till sitt lands ambassad för att få pass, säger Madelaine Seidlitz, som är flyktingjurist på Amnesty.

– Önskvärt vore i alla fall att vi får till stånd en ordentligt rättssäker asylprocedur så snabbt som möjligt, som minskar risken för att personer som har behov av skydd faktiskt får avslag på sina asylansökningar, säger hon.

Migrationsverket agerar själv
I de fall där de asylsökande vägrar söka pass agerar Migrationsverket själv, säger Kristina Rennar på Migrationsverkets ambassadenhet.

– Då går vi igenom ärendet och ser om det går att verkställa ändå, på de dokument som finns. Finns det inte det så kontaktar verket ambassaden utan personens inblandning om resan och så vidare, säger hon.

Många som Ekot pratat med är mycket kritiska till att Migrationsverket kräver att asylsökande tar sig till sin ambassad och att regeringen i framtiden föreslår att asylsökande ska bevisa vem de är redan när de kommer hit.

Om de saknar identitetshandlingar, vilket de flesta gör idag, måste de alltså gå till sin ambassad redan innan de fått sin sak prövad.

Hårt förhör på ambassaden
Advokat Sten de Geer har själv ett exempel på en klient som tvingades till sitt hemlands ambassad och där blev utsatt för ett hårt förhör.

– När polisen och den här personen kom till ambassaden, visade det sig att ambassaden ställde en lång rad frågor som hade att göra med om den här personen hade sökt asyl eller inte och de misstänkte mycket starkt att han hade sökt asyl, berättar advokat Sten de Geer.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se
Nuri Kino
n.kino@journalist.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".