Register över utsläpp offentliggjort

Utsläppen av ammoniak till luften i Europa kommer till nästan 80 procent från stora svin- och hönsfarmer. Kemiindustrin släpper ut mest kvicksilver. Det är fakta som var och en från och med nu kan ta del av, efter att EU:s miljöbyrå i Köpenhamn har invigt sitt nya utsläppsregister.

Registret omfattar 10 000 industrianläggningar i nuvarande EU plus Norge.

– Genom registret ska var och en via nätet kunna ta del av hela EU:s industriutsläpp, säger Jacqueline Mc Glade, chef vid EU:s miljöbyrå.

Diffusa utsläpp störst
Av den här statistiken kan man utläsa att det finns industriverksamheter som har de största utsläppen av en rad substanser. Det gäller olje- och gasindustrin, metallverk och cementindustrin.

De här branscherna släpper ut stora mängder kväveoxider, koldioxid, kvicksilver och hälsofarliga kolväten.

Registret över 10 000 anläggningar är punktkällor, men de diffusa utsläppen, som är svåra att kvantifiera är i många fall mycket större, säger Jacqueline Mc Glade.

Medan utsläppen av olika ämnen för det mesta handlar om många tusen ton når dioxinutsläppen i hela nuvarande EU och Norge 1,24 kg. Där ligger Spanien i topp med ett halvt kilo. Dioxinet bildas vid förbränning i metallindustri och avfallsanläggningar och siffrorna är en bild av dioxinets giftighet.

Allmänheten kan jämföra
Utsläppen står inte alltid i paritet med hur stort landet är eller hur många anläggningar som finns. Spaniens utsläpp av svavel till luft är till exempel tre gånger större än Tysklands trots att Tyskland har dubbelt så stor befolkning.

– Jag hoppas att det här utsläppsregistret ska bli ett instrument som gör att allmänheten kan jämföra utsläppen från liknande anläggningar i hela EU och sätta tryck på bättre miljöprestanda, säger Jacqueline Mc Glade, chef för EU:s miljöbyrå i Köpenhamn

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".