Arkivfoto: Robban Andersson/PRB

Kraftig ökning av kontokortsskulder

Inte sedan SEB:s sparbarometer infördes i mitten av 90-talet har kontokortsskulderna ökat så mycket som under sista kvartalet i fjol.

Ut från en hemelektronikbutik i Fältöversten i Stockholm kommer Patrik med ett hårt paket, köpt på kredit. Ett betalningssätt som passar honom.

– Jag har aldrig haft några problem med det. Men det finns en viss risk med det.

Varför köpte du på kredit nu?

– Det blir mer praktiskt när man inte har kontanter, säger han.

Maning till försiktighet
Hushållens upplåning blir bara större och större. Det visar SEB:s sparbarometer som presenterades på måndagen.

Kontokortsskulderna ökade rekordartat med sex procent sista kvartalet i fjol. Gunilla Nyström, privatekonom på SEB, manar till försiktighet.

– Det kan finnas en fara för enskilda hushåll. Jag tycker det är särskilt viktigt för hushåll som väljer att låna och ta kortkrediter för konsumtion. Det kan man göra. Men man måste vara medveten om att man måste amortera i den takten det man köper sjunker i värde, säger hon.

Pontus Hamilton, byrådirektör på Konsumentverket, är inte oroad över utvecklingen för tillfället.

– Det som blir oroande är om räntan börjar stiga, vilken den förr eller senare gör och att man då inte har utrymme i sin privatekonomi för att klara av de här betalningarna varje månad, säger han.

Lågt ränteläge
Det låga ränteläget är givetvis en orsak till den nuvarande lånekarusellen. SEB:s privatekonom Gunilla Nyström tror även att den kan bero på en spirande framtidstro bland hushållen och att aktiemarknaden gått bra på sistone.

Men Gunilla Nyström ser ingen risk för en upprepning av lånekarusellen från början av 90-talet. Visst ökar skulderna nu också, men där slutar likheterna.

– Hushållens förmögenhetssituation ser helt annorlunda och mycket mer betryggande ut idag och sedan är ju ränteläget så mycket lägre att räntorna tar en mycket mindre del av det hushållen har i plånböckerna, säger han.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".