Imam i Sverige anklagas för terrordåd

En imam från Uzbekistan som bor i Sverige sedan han fått flyktingstatus av FN, anklagas av landets statstelevision för att finansiera och förebereda terrordåd i Uzbekistan.

Enligt en dokumentärfilm gjord av den uzbekiska statstelevisionen förebereder den uzbekiska flyktingen och imamen Obidhon Nazarov terrordåd i hemlandet. Filmen sändes bara några dagar efter att Ekot berättat om att den uzbekiska säkerhetstjänsten spionerar på uzbekiska flyktingar i Sverige, och att återvändande uzbeker fängslas och torteras.

I filmen som sändes i uzbekisk teve i torsdags kväll säger bland annat gripna anhängare till Nazarov hur han från Sverige finansierat och organiserat terrordåd i Uzbekistan i juni och augusti förra året. De gripna uppger också att imamen från sin hemort i Sverige nu planerar fler terrordåd i hemlandet.

Obidhon Nazrov flydde från Uzbekistan på nittiotalet, till Kazakstan, och kom till Sverige 2006 sedan han erhållit flyktingstatus via FN. I Sverige har Obidhon Nazorov blivit en populär imam hos en stor grupp troende uzbeker som liksom Nazarov själv fått asyl sedan de förföljts på grund av sin tro. Tillsammans med sina anhängare och med stöd av kommunen i Jämtland där han bor, bedriver han koranskolor och läger för de troende familjernas barn. Men Obidhon Nazarov nekar till att han skulle utbilda islamistiska krigare eller planera terrordåd i Uzbekistan.

– Det är lögn, förtal och rent påhittade uppgifter. Den uzbekiska regimen brukar sprida sådan här propaganda om alla oppositionella uzbeker, säger Obidhon Nazarov. Han säger att propagandan mot honom har ökat sedan han öppet börjat stödja de oppositionella grupper som vill se ett slut på diktaturen i Uzbekistan.

Det finns sju miljoner uzbeker utomlands. Om de lyckas samla sig kan de åstadkomma förändring. Det vet regimen, därför försöker man motarbeta oss, säger Nazarov.

Uzbekistan är en diktatur som styrs av presidenten Karimov och hans familj. Många grupper förföljs systematiskt. Enligt internationella människorättsorganisationer är det mycket vanligt att oliktänkande anklagas för att vara just religiösa extremister.

Enligt uppgifter från Säpo har man haft samtal med imamen när han anlände till Sverige och enligt Migrationsverket utförs noggranna kontroller av asylsökande som är misstänkta för brott i hemlandet  innan de ges uppehållstillstånd. Mikael Ribbenvik är rättschef på Migrationsverket

– Det är de kontroller man gör, först genom FN, och sedan våra egna kontroller, och så Säpos kontroller. Det är det kontrollsystem som finns, säger Mikael Ribbenvik rättschef på Migrationsverket.

Elin Jönsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista