Arkivfoto: Benkt Eurenius/PRB

Blodprov kan avslöja risk för diabetes

Ett enkelt blodprov kan avslöja om en person tillhör en hittills okänd riskgrupp för att få hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ 2. Låga halter av ett visst protein i blodet kan avslöja att kärlen håller på att försämras, även om man känner sig helt frisk, visar ny forskning vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– Det vi nyligen har visat är att man, trots att man är helt frisk, har normala blodfetter, är normalviktig och ingen i släkten med diabetes, så kan man ha ett lågt värde och då står det för att man samtidigt har en tidig förändring i kärlväggen, som innebär ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, säger Kerstin Brismar, professor och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Och även diabetes?

– Och diabetes. Man har visat att det finns en koppling mellan den här förändringen i kärlväggen och utvecklingen av typ 2-diabetes, säger hon.

Det så kallade bärarproteinet har flera olika funktioner i kroppen, bland annat påverkar det sockernivån i blodet. Det upptäcktes av forskare vid Karolinska sjukhuset för flera decennier sedan och sedan dess har kunskapen vuxit om dess kopplingar till hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.

Men först nu har man sett att det kan ge en varning om de här sjukdomarna innan de bryter ut och forskarna har börjat beskriva mekanismen för hur det påverkar blodkärlen.

Läkemedel kan utvecklas
Tidigare har det handlat om samband, inte om själva mekanismen. För att kunna utveckla läkemedel måste man bli helt på det klara med själva mekanismen.

Kerstin Brismar tror att läkemedel som justerar det här proteinets nivå kan komma.

– Då tror jag att vi i framtiden kommer att kunna förhindra utvecklingen av hjärt-kärlsjukdom hos många riskpatienter och hos typ 2-diabetiker. Det inkluderar även kärlsjukdom som drabbar njurar och ögon.

Det här skulle i så fall bli just ett sådant läkemedel som man fick ta under lång tid för att hindra att man blir sjuk. Den typen av läkemedel som är väldigt lönsamma för läkemedelsindustrin att satsa på, så det finns väl goda möjligheter till att det finns pengar till att utveckla ett sådant?

– Det tror jag, men samtidigt måste jag säga att det finns en ännu enklare och billigare metod. Om man börjar motionera två till tre gånger i veckan, om man ändrar sin kost till mindre sockerintag, mera fibrer och mindre fett, då höjer man också det här proteinet till en bra nivå, säger Kerstin Brismar.

Forskningen kommer att läggas fram vid en presskonferens på tisdagen.

Diabetescentrum presenteras
Kerstin Brismar och hennes kollegor kommer också att presentera vad de kallar världens främsta Diabetescentrum som håller på att byggas upp i Stockholm.

Centrumet ska samla forskning från flera institutioner inom Stockholmsområdet och inom diabetesområdets hela bredd, från cell till människa.

Syftet är att få större slagkraft inte minst när det gäller att få forskningsanslag från bland annat läkemedelsindustrin.

Camilla Widebeck, P1 Vetenskapsradion
camilla.widebeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".