USA ökar insatser i Afghanistan

I Afghanistan säger USA:s militär nu att man kraftigt tänker öka både biståndet och de militära insatserna i områden där talibanerna fortfarande är aktiva. Så sent som i söndags sköt misstänkta talibaner ner en helikopter med biståndsarbetare. Talesmannen för USA:s styrkor i Afghanistan säger till Ekots utsände i Kandahar att talibanerna ännu utgör ett terrorhot.

Talibanerna är inte längre något strategiskt hot i Afghanistan, men de utgör fortfarande en terrorrisk. Det säger överstelöjtnant Brian Hillferty, talesman för USA:s styrkor i Afghanistan.

Klappjakt
I Kandahar med omnejd pågår en klappjakt efter dem som i söndags sköt ner en helikopter. En australiensisk pilot dödades och två passagerare skadades. De var på väg för att inspektera bygget av en hälsoklinik. Ett trettiotal misstänkta talibaner har gripits hittills.

Särskilt i södra och östra Afghanistan är säkerheten fortfarande mycket dålig. Här pågår inte mycket biståndverksamhet och talibanerna hotar att döda afghaner som vill rösta i valet som ska hållas i juni.

USA riskerar att förlora kampen
En del kritiker säger att USA och dess allierade riskerar att förlora kampen mot talibaner och andra extremister i Afghanistan.

USA försöker nu påskynda biståndet både med hjälp av civila experter och fler militärer i just de här områdena där talibaner fortfarande utgör ett hot.

Överstelöjtnant Hillferty säger att om det är något som talibanerna inte tål, så är det när ett område får säkerhet och utveckling.

Nils Horner, Kandahar
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista