Salmonellautbrottet kan tvinga lantbrukare att lägga ner

Trots att det har gått nästan åtta månader efter det stora salmonellautbrottet i framför allt Östergötland är inte alla gårdar färdigsanerade. Ett par av lantbrukarna överväger också att lägga ner. Totalt drabbades nästan 50 gårdar, med svåra följder för de flesta, även om staten lovat ersättning.

– Den har varit oerhört plågsam och besvärlig under hela tiden. Det är bland det värsta man varit med om, det stör våra vanliga rutiner, mitt i skörden hade vi det här, det har varit oerhört jobbigt för oss allihopa, säger Lars Lorin  i Västerlösa utanför Linköping som fick sanera sina två grisgårdar för miljonbelopp.

Vad har varit värst?

– Det är ovissheten, Myndigheterna blev tagna på sängen, de var inte medvetna om omfattningen, de hade inte resurser till att börja med innan de organiserade upp det. Det tyckte vi faktiskt var jobbigt. 

Mycket oro
Saneringen av Lars Lorins gård med 3 000 grisar var en tuff tid. Djuren fick inte skickas på slakt och skörden fick inte tas in, det var många praktiska bekymmer och mycket oro. Men efter friskförklaringen i slutet av oktober börjar nu vardagen återvända så smått.

– När vi blev friskförklarade kändes en oerhörd lättnad, men sedan är det mycket arbete runtomkring fortfarande är inte ersättningsfrågorna lösta fullt ut än, säger Lars Lorin.

Saneringen ännu inte klar
Totalt smittades ett 50-tal gårdar av fodret från lantmännens fabrik i Norrköping strax före förra sommaren. Sju av dem är fortfarande inte färdigsanerade och ett par av gårdarna kommer troligen helt lägga ner djurhållningen.

Allan Ånell som är stödperson inom LRF och som talat med många förtvivlade lantbrukare, som till och med tvingats sjukskriva sig.

– De har ju fått en himla massa jobb som de inte normalt skulle göra och sen ovissheten om vad som skulle hända. Veterinärer som gav olika råd och allt sånt var ju väldigt jobbigt. Så fort man kom igång och kunde sanera så vände det i regel för de flesta.

Omfattande arbete
Saneringen och provtagningen har varit en av de mest omfattande någonsin inom svenskt lantbruk, gårdarna har tvättats och dammsugits, stallar har i några fall fått rivas och prover har tagits på tusentals djur.

Ett hundratal veterinärer och experter har varit igång, Elov Larsson som är länsveterinärer i Linköping har i stort fått lägga undan allt annat arbete sen i somras.

– Arbetsinsatserna som krävts har kanske varit större än vi anade från början. Men när det väl hade klarnat hur vi skulle gå till väga tycker jag det gått förhållandevis snabbt och bra, säger han.

Även om smittan snart är borta, så har den förändrat en hel del för de som drabbats. Lars Lorin i Västerlösa har blivit mer försiktig säger han.

– Det är klart man är lite mer försiktigare vid intag av djur så man inte får in smitta igen.

Men det här har satt sina spår?

–Oh ja visst har det gjort det.

Går du och oroar dig att det ska hända igen?

– Den risken finns ju, det kan finnas latent och blossa upp igen, men än så länge vet vi ju inte. Vi har ju tagit mycket prover hela tiden, vi får hålla tummarna att det inte kommer tillbaka.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista