Fågeljakt måste överges - krav när Malta blir EU-medlem

Den traditionella fågeljakten på Malta som upprör så många européer kommer nästan helt att försvinna, det är ett av kraven när den lilla medelhavsön blir EU-medlem den 1 maj.

Maltas fågeljakt var en hård nöt att knäcka i Bryssel berättar Maltas chefsförhandlare Simon Busuttil. Han minns de tuffa EU-förhandlingarna i Bryssel där Maltas fågeljakt gång på gång kom upp på dagordningen.

Fågeljakten har skapat ett imageproblem för Malta men, säger Simon Busuttil, vi har accepterat EU:s hårda regler lagar för jakt, lagarna finns där, men det betyder inte att en mentalitet förändras lika snabbt.

Lång tradition
Traditionen på Malta att två gånger per år att skjuta flyttfåglar har flerhundraåriga traditioner. Redan 1530 utfärdades en order om jaktförbud på Malta.

Men malteser och fåglar hör ihop. Det är ingen tillfällighet att en filmklassiker bär namnet Riddarfalken från Malta. Med den nya lagen begränsas jakten till en gång per år och bara på speciella fågelarter.

Jaktlobbyn inte glad
Den starka jaktlobbyn på Malta är inte glad åt den nya lagen och hänvisar till traditionen. Helt förbjudet är fångst med nät eller att imitera fågelläten. 

Det återstår att se om fågeljakten kommer att upphöra med EU-medlemskapet, säger Carmel Attard vid Maltas informationscentrum i huvudstaden Valetta. Han och andra vet att Europas ögon en lång tid framöver är riktade mot dem.

Kjell Albin Abrahamson, Valetta, Malta
kjell_albin.abrahamson@sr.se

På tisdag eftermiddag efter 16-nyheterna börjar Studio Etts temaserie, Kjell Albins Europa, med reportage och intervjuer från alla de tio nya medlemsländerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista