Elkonsumenter kan få pengar tillbaka

Mycket tyder på att många elbolag kommer att tvingas betala tillbaka pengar till sina kunder. Energimyndighetens preliminära undersökning pekar på att elbolagen tagit ut miljarder för mycket i nätavgifter.

– Företagen ska nu börja skicka in uppgifter från sista mars och det är då deras prestationer för 2003. Vi räknar då med att framåt sommaren ha ett mått på vad kunderna betalat och vad som är en skälig avgift. Om vi då finner att ett företag har tagit ut för mycket i nätavgifter, har vi möjlighet att tvinga dem att betala tillbaka en del av pengarna till sina kunder. Det säger Håkan Heden, som är överdirektör vid Energimyndigheten.

Nätavgifterna kontrolleras
Elpriset består av tre delar. Kostnaden för själva elen, kostnaden för att transportera elen och så skatt. Det är kostnaderna för transporten av elen, nätavgifterna, som Energimyndigheten har satt under lupp.

Myndigheten har konstruerat en ny modell för att avgöra vad som är skäliga avgifter. När modellen testkördes visade resultaten att många bolag tagit för mycket betalt.

Totalt pekade testerna på två miljarder i för höga avgifter. Exakt hur många elkunder som är berörda kan inte Håkan Heden säga. Han nöjer sig med att säga att det är många och i alla delar av landet.

Elåterbäring
Om Energimyndighetens riktiga granskning som drar igång om en månad visar på samma resultat som testerna, kan det alltså dimpa ner en elåterbäring i brevlådan framemot slutet av året.

– Bor du i en lägenhet kanske det handlar om någon hundralapp, har du i en elvärmd villa kanske det är 500-600 kronor, säger Håkan Heden.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".