Försämrat resultat för Finnair

På tisdagen presenterade Finnair sitt bokslut för 2003. I likhet med de flesta reguljära flygbolag världen över har Finnair en tuff period bakom sig. Företaget går med förlust, men trots det är ledningen optimistisk inför 2004 och talar om Finnair som ett företag med stark kassa.

- Vi har ingenting att skämmas för, sade Finnairs vd Keijo Suila när företagets bokslut presenterades idagn på förmiddagen.

Det sade han trots att Finnair redovisar en förlust för 2003 på 21,7 miljoner euro eller 19 miljoner kronor. I jämförelse med SAS miljardbelopp är detta egentligen småpotatis och vad gäller helårsresultatet för 2004 vågar Finnair rent av förutsäga vinst. Och vari ligger då hemligheten med Finnairs lyckosamma agerande i en för hela branschen besvärlig tid, med hård konkurrens, överetablering, fallande priser och stundtals osäkra marknader. 11 september, Irak-kriget och SARS-epidemierna är sådant som åstadkommit ordentliga svackor i efterfrågan.

Visst har Finnair känt av allt detta, men när väl sviterna efter SARS-epidemierna och Irakkriget förra året lagt sig tog bolagets framgångsrika satsningar på Asien fart igen. Idag är den större än inrikestrafiken. Till skillnad från SAS har Finnair inte satsat särskilt på Amerika. Vad gäller Europ håller företaget ställningarna. Förutom Asien räknar är det nya lågprisbolaget Nordic Airlink, med trafik inom Skandinavien, Sthlm-Köpenhamn och Oslo och Göteborg-Luleå till en början, som ska säkra Finnairs resultat det innevarande året.

Därtill har Finnair en betydligt mer slimmad flygplansflotta än till exempel SAS och dominerar helt chartermarknaden i Finland. Företagets rationaliseringsinsatser går också framåt programenligt. Summa summarum: det verkar finnas fog för Finnair-ledningens optimism.


Bengt Lindroth, Helsingfors

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista