Kunderna väntar på sina pengar

Efter Ekonomiekots rapportering om de oskäligt höga elpriserna är det många kunder som hoppas få pengar tillbaka. En av dem är Sigvard Claesson på småländska höglandet, som nu väntar på sin återbetalning.

Det var när Energimyndigheten testkörde ett nytt system för att avgöra vad som är skäliga nätavgifter - alltså den del av elpriset man betalar för själva leveransen av elen- som resultatet pekade på att avgifterna var två miljarder för höga. Om den riktiga granskningen som drar igång om en månad leder till samma slutsatser så tvingas nätbolagen betala tillbaka till sina kunder. Enligt Energimyndigheten kan det handla om allt från någon hundralapp för en lägenhet till 5 - 600 för en eluppvärmd villa.


Bo Kjellstrand, VD för elbolagens branchorganisation Svensk Energi varnar för att företagen inte får råd att investera i säkrare nät om avgifterna blir för låga, men han medger att det nog kan finnas bolag som tar ut för mycket av sina kunder.

Martin Ahlqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".