Denguefeber skördar offer i Indonesien

I Indonesien har mer än 200 människor dött under de senaste veckorna på grund av den smittsamma sjukdomen denguefeber. Sjukdomen sprids via myggor och är vanlig bland annat i Sydostasien, men årets epidemi är betydligt värre än tidigare.

I tre dagar har militärhelikoptrar surrat över Indonesiens huvudstad Jakarta. De har spridit flygblad till befolkningen om den smittsamma sjukdomen denguefeber som tagit minst 232 liv i Indonesien under de senaste veckorna. Över 12 000 människor har insjuknat i 20 av landets 32 provinser.

Värre än vanligt
Myndigheterna i Indonesien betecknar årets epidemi som betydligt mera allvarlig än någon tidigare. Under den här tiden på året är sjukdomen vanlig i flera länder i Sydostasien. Denguefeber sprids av myggor som förökar sig snabbt i stillastående vattensamlingar. I Indonesien har säsongens monsunregn varit värre än på flera år och det kan ha medverkat till att febersjukdomen skördat så många offer just i år.

Hjälp från militären
Förutom hög feber kan dom som insjuknar drabbas av luftvägsbesvär, muskelvärk, inre blödningar och magsmärtor. Barn i späd ålder har svårare än vuxna att klara sig om de blir sjuka.

Flera sjukhus i Jakarta har fått begära hjälp från militären för att skaffa fram sängar. Hundratals scouter anlitas för att hjälpa till att dela ut information med varningar för sjukdomen. WHO, Världshälsoorganisation beräknar att närmare 100 miljoner människor framför allt i fattiga länder insjuknar i denguefeber varje år, 5 miljoner av dom avlider.

Det finns inget vaccin som kan stoppa denguefeber, men i flera länder pågår försök att framställa ett vaccin.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista