Förhoppningar om utökad fjärrvärme i Sverige

Andelen bostäder som värms med fjärrvärme kan öka från 50 till 75 procent i Sverige, enligt branschorganisationen Svensk fjärrvärme. Det finns också stor potential att utöka kraftvärmen, alltså att producera både värme och el i samma kraftverk, enligt vd:n Ola Alterå.

– Det är möjligt att producera kraftvärme i framtiden upp till kanske en tredjedel av den svenska produktionen. Det är ungefär två tredjedelar av vattenkraften eller kärnkraften, säger Ola Alterå, som är vd i branschorganisationen Svensk fjärrvärme.

Ett kraftvärmeverk är betydligt effektivare än kondenskraftverk, som producerar enbart el och som ofta utnyttjar bara 30 procent av energin. 

Naturgas kan ersätta kol och olja
Sverige har minskat användningen av kol och olja kraftigt, men det kan bli naturgas som man satsar på i stor skala för kraftvärmeproduktionen i framtiden.

– Fjärrvärmeföretagen i Sverige idag använder till stor del biobränsle, men gasformiga bränslen, till exempel naturgas, ger ett ännu större elutbyte, säger Ola Alterå.

Det sägs att den nya beskattningen gynnar fossila bränslen, olja, kol och gas?

– Den nya skatten blir mer förmånlig för till exempel naturgaskraftvärme, det är sant, men ur ett europeiskt perspektiv kan det vara stora klimatvinster förknippat med det, säger han.

Fossilt bränsle inte förenligt med klimatmål
Om naturgas ersätter kol och olja innebär det en förbättring, men många tycker ändå att det inte är förenligt med Sveriges klimatmål att över huvud taget använda ett fossilt bränsle som naturgas. 

Eva Smith är chef för avdelningen för hållbar samhällsutveckling vid Naturvårdsverket.

– Förutsättningarna för att nå klimatmålen till exempel beror ju på vad det är för råvaror vi använder i energiproduktionen, så ju större andel förnybar energi vi har i våra system, desto bättre är det ur klimatsynpunkt, säger hon.

Industrin måste sluta slösa
Sverige är nu del av en europeisk elmarknad och elpriserna kommer att stiga, säger Björn Karlsson, professor i energisystem vid Linköpings universitet. 

Det innebär bland annat att industrin måste strama upp sin elanvändning och sluta slösa.

– Två, tre gånger mer ström går åt per producerad vara i Sverige jämfört med alla våra konkurrentländer.

Men svensk industri brukar säga att man vill ha låga elpriser, för man har gjort allt man kan för att minska sin elförbrukning?

– Det är inte sant. Vi har gjort en studie på Volvo i Göteborg och där har man mer eller mindre halverat elförbrukningen per bil. De är lika effektiva i Torslanda idag som de är i Gent.

Sverige kan exportera el
Björn Karlsson menar att Sverige kan exportera el och på det sättet bidra till minskade totalutsläpp av koldioxid på kontinenten.

– Vi får en fri europeisk elmarknad och då finns det ingen idag känd teknik som är bättre än att producera el med hjälp av kraftvärme, alltså en samtidig portion av el och värme, säger Björn Karlsson, professor i energisystem vid Linköpings universitet.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista