Israelisk militär förbereder bordning av fartygen Ship to Gaza. Foto: Uriel Sinai/Scanpix.

"Ingripandet strider mot folkrätten"

Israels ingripande mot Ship to Gaza strider mot folkrätten eftersom ingripandet troligtvis inträffat på internationellt vatten. Det säger Ove Bring, professor i internationell rätt.

Det säger Ove Bring , professor i internationell rätt:

– Om det skulle pågå ett Gaza-krig som det gjorde för drygt ett år sedan så skulle de ha rätt att ha blockadzoner, de skulle ha rätt att stoppa fartyg och leta vapen och att stoppa även andra förnödenheter, säger Ove Bring.

– Men vi är inte i en situation med brinnande krig och då är det fria havets principer som gäller och de har brutit mot dem.

Säkerhetszonen i vattnet är något som Israel själv sätter upp, och den zonen går långt utanför Israels eget egentliga havsterritorium, enligt Bring.

Genom att agera utanför sina egna gränser bryter Israel mot internationell rätt, men trots det tror inte Ove Bring att Israel har några allvarligare sanktioner att vänta.

– Det kommer inte att tas något beslut i FN:s säkerhetsråd med väldigt bitande sanktioner. Det kommer möjligen tas besvärande uttalanden från Europeiska unionens sida. Men vi kan nog utgå ifrån att den politiska kostnad som Israel får inkassera är just politisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".