Nytt förslag om kompetenskonton

Regeringen har tänkt om när det gäller systemet med individuella kompetenskonton. Tanken är att alla anställda ska kunna spara pengar till kompetensutveckling men enligt det förslag som nu håller på att sammanställas måste arbetsgivaren godkänna vad pengarna används till.
Tanken med individuellt kompetenssparande är att alla som arbetar ska kunna spara pengar som sedan ska användas för egen vidareutbildning, ett system liknande det privata pensionssparandet. Och för att fler ska utbilda sig och lära sig nya saker ska staten gå in med subventioner till anställda och arbetsgivare som går med i systemet. År 2000 kom en utredning med förslag till så kallade individuella kompetenskonton. Men av ett internt PM inom regeringskansliet som Ekot tagit del av framgår att regeringen är kritisk till många av tankarna bakom systemet. Enligt skrivelsen gynnar systemet i första hand sparande och inte kompetensutveckling. Och en ekonomisk analys visar att det tar oacceptabelt lång tid att spara ihop tillräckligt med pengar. Regeringen vill också frångå en av grundtankarna, nämligen att individen själv ska bestämma över vad pengarna används till. Arbetsgivare och arbetstagare ska nu istället vara överens om vilken utbildning som ska bedrivas. Regeringen vill inte heller att sparandet på kontona ska vara skatteförmånligt för den enskilde. Istället ska subventionerna riktas till arbetsgivaren och då först när pengarna tas ut och och utbildningen genomförs. Just nu håller regeringen på att förhandla med samarbetspartierna, vänstern och miljöpartiet, om saken. Under flera år har pengar avsatts i budgeten för kompetenssparandet, men ännu har alltså systemet inte kommit igång. Ett färdigt förslag har dock utlovats till våren Erik Boman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista