Försäkringskassor blir tuffare

Numera räcker det inte med enbart läkarens diagnos för att få sjukpenning. Försäkringskassorna har skärpt sin tolkning av reglerna. För att få sjukpenning måste man kunna visa att man verkligen inte kan arbeta.

I Jönköpings län har man sedan årsskiftet använt sig av den skärpta tolkningen och där har sju procent fått sin sjukpenning indragen trots läkarintyg.

– Vi är väldigt tydliga med att det är arbetsförmågan som är det absolut viktigaste för bedömningen. Oavsett vilken sjukdom du har kan du ha en arbetsförmåga ändå. Därför är det viktigt att beskrivningen och utredningen visar på att det verkligen är så att du inte kan arbeta beroende på den sjukdom du anmält till försäkringskassan, säger Elisabeth Hamilton, försäkringsdirektör i Jönköpings län.

Det betyder att en som tidigare har kunnat bli sjukskriven kanske inte behöver bli det idag?

–Det är riktigt, säger Elisabeth Hamilton.

Sedan i december specialgranskas alla ansökningar om sjukpenning i Jönköpings län av en central grupp innan de skickas ut för vanlig handläggning av kassorna. Den som är sjuk måste visa att den inte kan jobba.

Resultatet den första månaden blev att närmare 7 procent fick nej till sjukpenning i första skedet, även om de hade läkarintyg.

–Man kan nog säga att det är en striktare bedömning jämfört med tidigare i och med att vi fått många förtydliganden från regeringen och Riksförsäkringsverket.

Har det varit för lätt att bli sjukskriven tidigare?

– Det är svårt att säga för lätt, men underlaget har inte krävts i samma utsträckning som det krävs idag.

Försäkringskassan i Jönköpings vill nu gå ännu längre och helt ta över bort läkarintygen, för att själv få göra hela bedömningen av en persons arbetsförmåga. I en ansökan till regeringen ber försäkringskassan tillsammans med landstinget att på försök pröva idén vid två vårdcentraler.

– Läkarna ska fortsätta att bedöma medicinska faktorer, vi pratar om arbetsförmåga i detta läge. Det kommer givetvis patienten, kunden och försäkringskassan att klara alldeles utmärkt, det är ju där vi har problem idag, säger Elisabeth Hamilton.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".