Sverige emot ökade torskkvoter

EU-kommissionen föreslår att torskkvoterna i Östersjön kan få öka under året till 75 000 ton. Det är en ökning med drygt <nobr>12 000 ton.<nobr> Anledningen är att det finns tecken på en återhämtning av torskbeståndet. Men Sverige är emot förslaget.

Vid fiskeministrarnas möte i Bryssel på tisdagen, har frågan om torskkvoterna diskuterats. Sverige anser inte att kvoterna ska höjas på det här stadiet, säger jordbruksminister Ann-Kristin Nykvist.

– Vi tycker att den bilogiska rådgivning som nu finns inte ger tillräckligt klara besked att vi nu kan fiska mer torsk. Så vårt ställningstagande är att vi ska ligga kvar på den kvot som bestämdes i höstas, säger Ann-Kristin Nykvist.

Har Sverige något stöd från andra länder i den här positionen?

–Det förefaller som som vi är ensamma. Andra länder har kommit fram till att kommissionens bedömning är rimlig med tanke på att vi har fiskat mindre förra året.

Liten återhämtning
Det Internationella havsforskningsrådet, ICES, har preliminära siffror, som visar på en viss återhämtning av torskbeståndet i Östersjön.

Men det finns stora osäkerheter om bifångster och fångster, som inte rapporterats.

Särskilt det östra beståndet av torsk i Östersjön är känsligt och ICES står fast vid sina tidigare rekommendationer. Rådet ville ha en betydligt lägre kvot än den som beslutades i höstas.

–Vi ska utgå från försiktighetsprincipen, vi ska inte ta beslut nu om att höja kvoterna, utan vi ska avvakta nästa biologiska rådgivning som kommer i maj.

Men om Sverige är helt ensamt i det här ställningstagandet betyder det att det ändå blir en ökad kvot?

–Det förefaller så idag, Sverige är det enda landet som har tagit den här positionen, säger Ann-Kristin Nykvist.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".