Elbolag tog två miljarder kronor för mycket i nätavgift

Pengar tillbaka på elräkningen kan bli verklighet redan i slutet av året. Energimyndigheten har granskat elbolagens räkningar och preliminära resultat pekar på att bolagen har tagit ut två miljarder för mycket av kunderna.

– Vi har nu tagit fram en ny metod att vad som är rätt för konsumenten att betala i nätavgift. Den bygger på att vi tar fram en metod att mäta vad nätföretagen faktiskt presterar, så att kunderna betalar för den prestation nätföretagen utför. Tidigare hade nätföretagen möjlighet att bara skicka sina kostnadsökningar vidare till kunderna, säger Håkan Heden, överdirektör på Energimyndigheten.

Nätavgifterna är vad vi betalar för att få elen transporterat fram till jacket.

Det finns bara en ledning och därmed bara ett företag man kan anlita.

Saltade notor
För att nätbolagen inte ska utnyttja den monopolmakten har Energimyndigheten granskat vad som är skäliga avgifter. Den granskningen visade att flera nätbolag tagit för mycket betalt.

Totalt hade elkundernas notor saltats med två miljarder. Om den riktiga granskningen som börjar nu i slutet av mars ger samma resultat, tvingas bolagen betala tillbaka till kunderna i slutat av året.

För en lägenhet kan det handla om någon hundralapp och för en eluppvärmd villa upp till 600 kronor, enligt Energimyndigheten.

Lägre avgifter kan bli sämre för näten
På Elbolagens branschorganisation, Svensk energi, varnar man för att lägre nätavgifter kan leda till att företagen inte investerar i sina nät, men vd Bo Kjellstrand tror även han att det finns exempel på bolag som tar ut för höga avgifter.

– Det finns säkert något eller några bolag som kan göra det, men jag vill hävda att som bransch betraktat försöker vi att ha en bra avvägning mellan kvalitet och pris när det gäller nätavgiften. Vi för en dialog med myndigheterna om det och tycker att det är viktigt att vi får utrymme att ge rätt kvalitet för framtidens elnät, säger Bo Kjellstrand.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".