Konservativ majoritet i Irans parlament

De konservativa har säkrat en majoritet i Irans parlament, som i flera år dominerades av reformsinnade krafter. Det stod klart på tisdagen när de flesta rösterna hade räknats efter fredagens val, där över tvåtusen reformister hindrades från att ställa upp.

EU:s utrikesministrar har riktat hård kritik mot Iran för att det icke-folkvalda, prästerliga Väktarrådet hindrade det stora flertalet av de reforminriktade kandidaterna från att ställa upp i valet.

Grusade förhoppningar om förändring
I och med det som har kallats en kupp från de konservativas sida stod det redan före valet klart hur utgången skulle bli och nu har förhoppningarna om en förändring inifrån regimen grusats, åtminstone för lång tid framåt.

Men skriften fanns redan på väggen.

Den konservativa makteliten med den religiöse ledaren Khamenei har hela tiden lagt krokben för den folkvalde reformsinnade  presidenten Khatami.

Alla lagförslag underkändes
Visserligen bestod majoriteten i parlamentet av förnyare, men vad hjälpte det när det mäktiga Väktarrådet hade makt att underkänna vartenda lagförslag som inte föll de renläriga på läppen.

Besvikelsen är särskilt stor hos Irans unga som utgör två tredjedelar av befolkningen och där fåtalet sympatiserar med den islamska regimen.

Kanske får de behålla den relativa individuella frihet som har växt fram under de senaste åren, eftersom det regerande prästerskapet inte längre kan bortse från folkviljan.

Det går inte att vrida klockan tillbaka helt i Iran.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".