Flickskolor bränns ner i Afghanistan

Flera av svenska Afghanistankommitténs flickskolor har det senaste året attackerats och bränts ner, även i så kallade icke talibanområden. Senast häromdagen i en liten by i nordöstra Afghanistan attackerades en flickskola av ett 20-tal beväpnade män som förstörde möbler och utrustning och eldade upp böcker och dokument innan hela skolan sattes i brand.

Genom branden stoppades ett tusental små afghanska flickors utbildning, det berättar Afghanistankommitténs generalsekreterare Bengt Christiansson.

– De bröt sig in i skolan, förstörde så mycket de kom åt och satte sedan fyr på den, så att skolan är förstörd, säger  Bengt Christiansson.

Hur tolkar du det här?

– Detta är en påminnelse om hur djupt konservativt stora delar av afghanistans landsbygdsbefolkning är och ser på världen och att finns fortfaranade ett stort motstånd mot att flickor får gå i skolan.

De brände ner skolan för att det var en flickskola?

– Motståndet mot flickor i skola är definitivt störst, men man ska komma ihåg att förtjustningen för skolor inte är särskilt utbredd i de kretsarna. Men den här gången är det ju inte talibanerna som så att säga har kommit tillbaka och demonstrerat mot den nya tiden i Afghanistan utan det här är den gamla vanliga konservativa landsbygdsbefolkningen.

Är det här en separat extrem incident som ni har erfarit, eller börjar det bli ett mönster?

– Det är tyvärr en i raden utan att man för den skull ska säga att det är ett mönster, men vi har faktiskt haft fler flickskolor som har skadats och bränts. De har inte alls legat i den delen av landet utan i talibanområdena men det är en av fyra-fem sådana incidenter det senaste året, säger Bengt Christiansson.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".