George Bush Foto: Tim Sloan/PRB

Bush vill ändra författning för att stoppa homovigslar

USA:s president George Bush föreslog på tisdagen att den amerikanska författningen ändras så att den uttryckligen förbjuder homosexuella äktenskap. Det här är presidentens svar på att staden San Francisco börjar viga människor av samma kön, men också en del i hans valkampanj som nu satt igång på allvar.

George Bush har tidigare gjort antydningar om att han vill se en författningsförändring. Men på tisdagen sa han det klart och tydligt: ”det behövs ett författningstillägg som entydigt definierar äktenskap som någonting mellan en man en kvinna, homosexuella äktenskap ska därför förbjudas.”

Bush sa att en sån författningsändring är nödvändig för att komma tillrätta med den ”förvirring” som uppstått sedan homosexuella har fått börja gifta sig i San Francisco. I maj öppnas samma möjlighet för homoäktenskap i Massachussets.

Det här är en så stor fråga eftersom det handlar om samhällets fortbestånd att det motiverar att konstitutionen förändras, sa han.

Komplicerad process
Bushs inhopp kommer dock inte att stoppa vigslarna i San Francisco. Att ändra konstitutionen är en mycket komplicerad process, det kan ta flera år.

Först måste en kvalificerad majoritet i både representanthuset och senaten stödja förslaget, därefter måste det godkännas av tre fjärdedelar av delstaterna.

Utspel i valkampanjen
Så att förslaget kommer nu har lika mycket med politik att göra. Att förbjuda homosexuella äktenskap är en hjärtefråga för den kristna högern och den gruppen är Bushs främsta stödtrupper.

Nu får de något de verkligen vill ha och sannolikheten ökar därmed att de också går och röstar i höst.

Tisdagens utspel är därför ytterligare ett tecken på att valkampanjen är igång.

Men George Bush var samtidigt också noga med att inte låta alltför trångsynt. Han sa att ett förbud mot homosexuella äktenskap inte utesluter att delstaterna tillåter någon annan form av partnerskap för homosexuella.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".