Israel kritiseras för bristande information

Svenska utrikesdepartementet är kritiskt till Israels sätt att dröja med informationen om vad som hänt de elva svenskarna efter bordningen av hjälp-konvojen där nio personer dog.

– Vårt normala mönster är att vi ska få tillträde och att vi, när någon fängslas utomlands, så ska den berörda ambassaden omedelbart underrättas av myndigheterna i det land som har utövat ingripandet. Samma sak gäller här, säger UD:s presschef Anders Jörle.

Har det skett?

– Det har tagit ett tag i alla fall men hela ingripandet är ju fel, säger Anders Jörle.

Även Anna Ardin, pressekreterare för Broderskapsrörelsen, Sveriges kristna Socialdemokrater, är kritisk till hur lite israel har berättat om vad som hände de svenska deltagarna efter att de omhändertogs.

Ulf Carmesund, representant för Broderskapsrörelsen som deltog i konvojen, är nu släppt och på väg hem till Sverige.

Anna Ardin ger sin syn på händelserna efter bordningen av konvojen i går.

– Det har varit undermåligt, särskilt från Israels sida, att kapa båtar på internationellt vatten, fängsla svenska medborgare och sedan inte berätta var de är någonstans. Jag tycker att det är katastrof. UD har gjort så gott de har kunnat men de har inte heller fått någon information. De har funnits på plats och försökt få information om var de här personerna befinner sig. Nu har vi i alla fall fått besked om att Ulf befinner sig på flygplatsen men vi har inte fått prata med honom och han har inte fått kontakta sin familj, säger Anna Ardin.

Hur har ni upplevt det?

– Det är klart att det är väldigt frustrerande, det har förekommit våld ombord och sedan hör man ingenting. När vi fick reda på att han satt fängslad så fick vi inga uppgifter om han var skadad eller inte. Det var också väldigt frustrerande, säger Anna Ardin.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".