Ingången till domstolsbyggnaden på den amerikanska Guantánamobasen på Kuba. Arkivfoto: Fredrik Furtenbach/SR

Åtal väckta mot Guantanamofångar

Det amerikanska försvarsdepartementet har väckt de första två åtalen mot fångar som sitter internerade på militärbasen Guantánamo. Båda uppges ha arbetat inom terroristorganisationen al-Qaida.

Den sudanesiske medborgaren Ibrahim Ahmed Mahnoud al-Qosi ska har varit kassör och också arbetat som Usama bin Ladins chaufför.

Jemeniten Ali Hamza Amhed Sulayman al-Bahlul ska ha producerat propagandavideor bland annat om bombattentatet mot det amerikanska fartyget USS Cole då 17 amerikanska soldater dödades. Bahlul ska också ha skött bin Ladins satellitkommunikation.

De båta åtalas nu för konspiration för att begå krigsförbrytelser.

Särskild militär domstol
De kommer att ställas inför särskilda militära domstolar av en typ som inte använts sedan andra världskriget.

Fångarna kommer att få tillgång till försvarsadvokater som den amerikanska militären utser och bara delar av rättegångarna kommer att vara offentliga.

Människorättsorganisationerna Amnesty international, Human rights watch och Human rights first har protesterat emot att de inte får skicka observatörer. Endast internationella Röda Kors-kommittén kommer att bjudas in.

Pentagon har också sagt att några utländska korrespondenter genom lottdragning kommer att erbjudas att närvara.

De militära processerna kommer att hållas på Guantánamobasen där domstolslokaler och enligt uppgift också ett avrättningsrum har färdigställts.

Inget dödsstraff
Pentagons talesman säger dock att militäråklagaren inte kommer att yrka på dödsstraff i dessa två första fall.

Om fångarna döms har de inte möjlighet att överklaga i civil domstol. Domarna kan dock prövas i en expertpanel inom det amerikanska försvarsdepartementet, av försarsminister Rumsfeld och i sista hand av president Bush.

Pentagon anser att även om fångarna frias av domstolen, kan USA hålla dem internerade om det bedöms vara risk att de återvänder i terroristisk verksamhet.

På Guantánamobasens fångläger sitter för närvarande cirka 650 fångar, bland andra den svenske medborgaren Mehdi Ghezali har hållits inspärrad 773 dagar utan att veta vad han anklagas för.

I förra veckan lovade USA:s utrikesminister Colin Powell att svenska tjänstemän inom kort ska får se alla handlingar som USA har om Ghezali.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".