Lars-Anders Baer i riksdagshuset. Foto: Henrik Mongomery/PRB

Samekonflikter har flyttat in i riksdagshuset

Samernas eget beslutande organ, sametinget, har för första gången flyttat ner till Riksdagshuset i Stockholm. Där ska man under tre dagar debattera en rad olösta konflikter i norr, bland annat med riksdagspartierna.

– Det är väl att vi tar oss an vårt gemensamma koloniala förflutna. Vi har ju samverkat nu i 500 år och den svenska politiken har ju inte varit direkt lysande. Regeringen har ju bett samerna om ursäkt men nu gäller det att gå ett steg längre i försoningsprocessen. Till exempel det här med förvaltning av marken i sameområdena. Staten hävdar att det är statens mark men formellt är det mark utan lagfart. Nu gäller det att visa hur man ska använda sig av de resurserna., säger Lars-Anders Baer, sametingets styrelseordförande.

Stämde staten
Det här är en relativt försonlig inställning till samarbete med staten. Andra av landets 20 000 samer är betydligt bittrare och en tredje kategori har helt tappat tilltron till det politiska systemet.

De har istället stämt staten inför domstolar för att få äganderätt till större delen av den svenska fjällvärlden, som de anser att staten lagt beslag på utan någon rätt.

Regeringen räds konflikter
I det minfältet trampar den svenska regeringen fram med långsamma försiktiga steg.

Man gör utredning på utredning utan att komma till beslut, som ytterligare skulle kunna förvärra konflikterna mellan samerna och det omgivande svenska samhället i norr.
 
– Det är möjligt att vi är för nära valet redan nu. Regeringen vågar inte lägga fram någonting som betraktas som kontroversiellt i norr. På det sättet försöker vi stödja regeringen för att få så brett upplägg som möjligt, för annars är det kört. Finns det ingen kunskap så finns det ingen förståelse.

När du går ut nu i blåsten utanför riksdagshuset, är det motvind eller medvind som du känner då?

– Det har ju alltid blåst. Det är möjligt att jag är lite naiv och optimistisk, men jag är tvungen att tro på Sverige. Totalt sett om man jämför samerna med andra urbefolkningar, så är vi tämligen priviligerade för det är ju ingen som slår ihjäl oss, säger Lars-Anders Baer.

Christer Larsson
christer.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".