Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fast jobb inget krav för bolån

Fast jobb är inte längre ett absolut krav för att få bostadslån. I takt med att arbetsmarknaden förändrats har bankerna tvingats ge upp sina tidigare hårda krav på fast anställning.

Att bankerna blivit flexiblare beror delvis på att konkurrensen blivit hårdare, säger Britt-Marie André, chef för Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

– Jag tror att det är en kombination av att det är många som går på projektanställningar och vikariat och då skulle de hållas utanför möjligheten att låna om man skulle ha kvar den här gamla lite oflexibla bedömningen. Samtidigt är det också missade affärer för bankerna om de bara ska låna ut till de som har fast jobb. Konkurrensen är ganska stor på bolånemarknaden idag och det gäller för bankerna att anpassa sig. 

Fler aktörer
För tio år sedan var det i princip omöjligt att få ett bostadslån utan att ha fast jobb, säger Britt-Marie André. Men idag är det annorlunda.

Arbetsmarknaden har förändrats och fler har vikariat och projektanställningar. Dessutom har konkurrensen på bolånemarknaden hårdnat med flera aktörer som slåss om kunderna.

Idag kräver bankerna inte längre att bolånekunderna ska ha fast jobb, även om det fortfarande är en klar fördel.

Återbetalningen viktigast
Åsa Öhlund, kontorschef på Handelsbankens kontor vid Kungsträdgården i Stockholm, håller inte med om att det är konkurrensen som drivit fram den här utvecklingen.

– Vi har fortfarande samma bedömningskriterier, att det är återbetalningsförmågan som är det väsentliga. Där har inte konkurrensen gjort att vi känner oss pressade att ge avkall på återbetalningsförmågan.

Gjorde ni bedömningen på något annat vis för tio år sedan?

– Lägre tillbaka var det ju ovanligt med tillfälliga anställningar. Min uppfattning är att vara tillfälligt anställd för tio år sen kanske var lite osäkrare än idag. För idag har arbetsmarknaden förändrat sig och det går ganska bra att ta sig fram även med den typen av anställningsförhållanden, säger Åsa Öhlund.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".